czwartek, 9 sierpnia 2012

Lody jogurtowe w roli głównej

Kilka dni temu natknęłam się na wpis o lodach jogurtowych na blogu Apetyt Smaku!
Autorka pisała, że potrzebna jest maszyna, ale skoro ja sama wyrabiam chleby ręcznie i rosną, to stwierdziłam, że jak sama ukręcę lody to... też będą zjadliwe;)


Były i to bardzo dobre w smaku, fajnie kwaskowe- jak na lody jogurtowe przystało, brakowało mi tylko tej kremowości w nich, pyszystości, gładkości... Jednak smak w połączeniu z borówkami, bezikami i kakao nadrobił i ukrył te wszystkie fizyczne ich mankamenty.


Kto ma maszynę niech kręci, bo warto, Kto nie ma, niech ryzykuje, bo też warto;)
Zmieniłam w przepisie jogurt grecki na naturalny, bo tylko taki miałam i zrobiłam z połowy porcji, po oryginał zapraszam tutaj.



Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego (dałam Danone)
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru (dodana od siebie)
  • 70 ml mleka (dałam 1,5 %)
  • 3 łyżki cukru żelującego

Przygotowanie:
  • jogurt wymieszałam z mlekiem
  • dodałam cukier żelujący i czekałam aż się rozpuści
  • kremowkę ubiłam, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru, dodałam do masy jogurtowej i dokładnie wymieszałam
  • wstawiłam do zamrażarki i co pół godziny mieszałam masę rózgą - zostawiłam je w sumie na niecałe 3 godziny
  • wyjęłam na 10 minut przed podaniem i zaserwowałam z rozkruszonymi bezami, borówkami i kakao


Smacznego;)

20 komentarzy:

  1. Wspaniały deser! Trochę trzeba na niego poczekać, ale myślę, że jest tego wart :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, to czekanie ie ejst aż takie długie, napewno warto, szybki, zdrowy deser, pięknie wyglądający, czego chcieć więcej;)

      Usuń
  2. Też ostatnio robiłem lody bez maszyny, ale efekt nie był jakiś super, następnym razem spróbuję z innego przepisu, bo tamte zrobiłem trochę z lenistwa tylko z mleka i śmietanki ;) Chociaż patrząc na pogodę za oknem to może już nie być sezonu

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te lody!:) Szkoda, że nie mam miejsca w zamrażarce:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam na szczęście dużą zamrażarkę, pojemna że hoho;) miejsce na lody musi być;)

      Usuń
  4. Coś ostatnio modne te lody jogurtowe. Będę musiała w końcu ich spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogutowe są pyszne, takie inne, lekkie, fajnie kwaskowe, jak Ktoś lubi jogurt naturalny jak ja, to dla niego idealne;)

      Usuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie! Ja maszyny też nie mam, ale może uda mi się zrobić takie cuda po planowanym wyjeździe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musiało smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ one pięknie wyglądają! uwielbiam Twój blog, mogę go przeglądać bez końca, w szczególności przetwory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi miło;) Dziękuję, takie słowa motywują do kolejnych wyczynów;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ja maszyny nie mam, a na reczne krecenie jestem zbyt leniwa, wiec poprzestane na patrzeniu i slinieniu sie na widok twoich lodow :)

    OdpowiedzUsuń
  9. maszyny nie mam wiec pozostaje tradycyjny sposób. lody super.

    OdpowiedzUsuń
  10. Deser wygląda pierwsza klasa! A wiesz, że też mam ten przepis zapisany:) Tylko jakoś czasu ciągle brak:(
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby czas i siły można było kupić.... jak doładowania na telefon, życie byłoby piękne! Pozdrawiam Asiu!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!