poniedziałek, 25 listopada 2013

Gulasz wołowy na piwie

Wołowina, ciemne piwo, słodycz miodu, ostrość imbiru.... idealne danie na takie dni jak dziś, jak jutro, jak te, które właśnie nadeszły! Było konkretnie, jedliśmy w ciszy, skupiając się na intensywnym smaku korzennych przypraw, na słodyczy z pasternaka.



Koniecznie do powtorzenia ;)



Składniki na około 2l gulaszu:
  • około 500 g wołowiny - zrazowej górnej
  • 2 cebule
  • 0,5 l ciemnego piwa - dałam Guinessa
  • cynamon, kardamon, pieprz cayene po 1/5 łyżeczki
  • czerwona papryka łagodna, sól himalajska, świeży imbir - po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki oliwy extra virgine
  • 1 duży pasternak
  • 5-6 dużych ziemniaków 
  • 0,5 l piwa
  • 0,75 l wody 
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki


Przygotowanie:
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie
  • wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na 1 cm kostkę, dodać do cebuli, obsmażyć z każdej strony
  • dodać pokrojony na cienkie paseczki - pasternak, podsmażyć z cebulą i mięsem około 3-4 minut, dodać paprykę, cynamon, kardamon, imbir, sól i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać
  • przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać piwem, dodać miodu, dusić pod przykryciem około 20-25 minut
  • po tym czasie lub ju w trakcie jak będzie za mało sosu, dolać wodę
  • dusić kolejne 40 minut
  • ziemniaki obrać, pokroić na 1 cm słupki, wrzucić do gulaszu i gotować do miękkości 
  • podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką


Smacznego ;)

10 komentarzy:

  1. Mój pan by Ci całował te zdolne rączki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam i zapraszam na mojego bloga po wyróżnienie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne danie na taką porę:) cudownie rozgrzewający! boski!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od patrzenia na same zdjęcia robi mi się cieplej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hahaaa, już wiem co zrobię na jakąś romantyczną randkę! :)
    Chyba się od Ciebie w końcu nauczę porządnie gotować !

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz wygląda przepysznie :) z chęcią wypróbuję ten przepis :) A tak po za tym zapraszam na moje pierwsze Candy Konkurs :) http://kociolekmeni.blogspot.co.uk/2013/11/candy-u-meni.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponieważ z lubością wczytuję się w Twoje przepisy i kilka zdążyłam wykorzystać... a do tego zdjęcia i cała oprawa i opakowania są po prostu rewelacyjne... postanowiłam nominować Cię do zabawy Liebster Blog Awards (szczegóły tutaj: http://logomatka.blogspot.com/2013/11/liebster-blog-awards.html), żeby po 1) przełamać tematykę brzuchową ipo 2) powiedzieć o Tobie mojej brzuchatej szajce. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam twój blog na Liebster! Po szczegóły zapraszam do mnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. To danie podałam w moim dzisiejszym menu i domownicy wszystko zjedli :) Fajne w tym daniu jest to że jest dużo przypraw, ja dodatkowo dodałam: 18 ziół ojca Mateusza, przyprawe do gulaszu. Używam przypraw NPS-MIX dostepne sa na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!