środa, 23 listopada 2016

Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia

Są takie przepisy, które warto przekazywać z pokolenia na pokolenie, warto się nimi dzielić, warto o nich pamiętać. Ten przepis jest moją małą improwizacją, choć wzorowałam się na najlepszym, bo od samej Ćwierczakiewiczowej.
Jest to ostatni moment aby go przygotować, nasz piernik potrzebuje mimimum 2-3 tygodni a najlepiej 4-6.  Powinien spokojnie odpoczywać dojrzewając do swojej głównej roli - bycia Królem ciast podczas Świąt Bożego Narodzenia.




Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 20 sztuk orzechów włoskich

Przygotowanie:
  • masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku i pogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się masła, zostawiamy do delikatnego wystygnięcia
  • przekładamy do michy miksera i przez chwilę miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  • wsypujemy mąkę cały czas miksując

  • do zimnego mleka dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do ciasta cały czas miksując
  • dodajemy jajka i kiedy ciasto jest już idealnie wyrobione już na najmniejszych obrotach dokładamy orzechy

  • całość przekładamy do suchej miski, szczelnie owijamy folią spożywczą, chowamy (przetrzymujemy) do lodówki  i... cdn :)

Z tej porcji powstaną 2 trzywarstwowe pierniki o wymiarach 9-12-20

6 komentarzy:

  1. O raju! Dobrze, ze mi przypomniałaś o pierniku:) jak tylko zmierzę sie z moim wyzwaniem biegacza, biorę się za piernik!

    Zapraszam do siebie:)
    www.ofuksja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zagniata się właśnie. Pamiętaj o cdn. :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, mam pytanko, czy owijamy folią aluminiową czy spożywczą? i gdzie przechowujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero odpowiadam... spożywczą i w lodówce, już dopisuję :)

      Usuń
  4. dziękuję :) , dzisiaj dopiero utarłam przyprawę, jutro dopiero będzie się robiło ciasto ale mam nadzieje,że pomimo krótkiego czasu da radę :) , mam też pytanie odnośnie cukru, czy można dodać trzcinowy, od razu spytam czy do konfitury pomarańczowej również można dodać trzcinowy zamiast białego
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!