Mega czekoladowa, wilgotna, pochłaniana kęs za kęsem z wielką rozkoszą i w ciszy, jak ją smakuję nie myślę o niczym tylko podziwiam, delektuję się i jest mi cudnie;)
Przepis delikatnie zmodyfikowany przeze mnie pochodzi stąd, babka ta gości na naszym stole nie tylko na Wielkanoc, robi sie ją równie szybko jak szybko zjada, polecam!
Składniki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie jest 3/4 szklanki)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego - u mnie Danon ( w oryginalnym przepisie jest 1 szklanka)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- pół szklanki dobrej jakości ciemnego kakao
Przygotowanie:
- masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier, cały czas miksując
- mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę i kakao, wymieszać
- do mała z cukrem wbijać po 1 jajku, zmiksować
- dodawać do powstałej masy na przemian łyżkę mąki i łyżkę jogurtu - już na małych obrotach - tylko do połączenia się skladników
- do wysmarowanej masłem i opsypanej kaszą manną formy przelać ciasto
- piec w 150 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka
- wyjąć ciasto z piekarnika, zostawic na chwilę w formię do ostygnięcia
- w tym czasie przygotować polewę: 80 ml mleka 100 g deserowej czekolady, 25 g cukru, 25 g masła - zagotować mleko, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozpuścić, dodać cukier, masło - mieszać do uzyskania gladkiej, lśniącej polewy
- wyjąć babkę na talerz, oblać polewą, zostawić do zastygnięcia
Smacznego;)
Cudna :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jest pyszna;)
UsuńTo jezioro z polewy w środku wygląda przeapetycznie!
OdpowiedzUsuńDlatego "utopiłam" w jej odbiciu bratki;)
UsuńWow, poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo;)
UsuńKusząca! *___* a kiedy jeszcze jej wiodącym atutem jest wilgotność, to mogłabym brać w ciemno. :) Wciąż poszukuję swego ideału na wielkanoc, może właśnie ta? :)
OdpowiedzUsuńZachęcam w takim razie do wypróbowania jeszcze przed Świętami;) Warto i czekam na relację jak smakowała;)
UsuńNie uwierzysz, ale wczoraj wieczorem upiekłam prawie identyczną. Różni się tym, że nie ma w niej masła, tylko olej i dodałam czekoladę w kawałkach dodatkowo, a że nie miałam ciemnej, dodałam białą i nawet ciekawie to wyszło, takie wilgotne, jaśniejsze plamy w środku. Będzie u mnie na blogu, jak przyjdzie na nią czas;-))
OdpowiedzUsuńFantastyczna babka! Lubię takie:)
OdpowiedzUsuńTo fakt, jest fantastyczna!;) Pozdrawiam;)
UsuńUwielbiam mega czekoladowe ciasta. Odkryłam kilka wg Nigelli, Twoje też na takie wygląda. Ale pysznie się zrobiło z rana:)
OdpowiedzUsuńNajciekawsze jest to, że ona tak czekladowa jest dzięki dobremu kakao w dużej ilości i jogurtu, czeklada jest tylko w polewie;) Jest pyszna, zresztą jak ją upieczesz, to się przekonasz;)
UsuńCoś dla mnie:) bardzo fajna ta babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Przesyłam kawałek;)
UsuńWyśmienicie wyglada, piękna babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak samo smakuje;)
UsuńZrobilas!!! Przepysznie wyglada :) poprosze ten kawalek w ksztalcie serca :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam;) Już pakuję i wysyłam, poproszę tylko o adres;)
UsuńAle słodko się zrobiło:)mniamuśne:)
OdpowiedzUsuńSłodko i czekoladowo;) i Świątecznie;)
Usuńczy pieczenie obywa się w temperaturze 15 stopni??? czy to jakiś "czeski błąd"?? :)...babka wygląda super :)
OdpowiedzUsuńMój błąd, dzięki za info;) I czy mogę prosić o podpisanie się imieniem - bo nie fajnie się odpisuje do Anonimowego;( Pozdrawiam
Usuńoj przepraszam. pierwszy raz weszłam na tego bloga i nie opanowałam jeszcze zasad a zainteresował mnie bardzo ten przepis.
UsuńMam na imię Dagmara.
Czyli babkę czekoladową piecze się w 150 stopniach???
pozdrawiam
Miło mi;) Tak, w 150 stpnaich, już poprawiłam;) W oryginalnym przepisie jest też więcej cukru bo 3/4 szklanki, ja dałam 1/2 i ja dałam jogurt naturalny, a w przepisie jest grecki, który ma więcej tluszczu, jednak tak jak ja to zastosowałam jest wystarczające i efekt pyszny;)
Usuńdzięki za dodatkowe info... na 100% wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na wyniki i czy smakowała;)
UsuńTo co czekoladowe, biorę w ciemno :) Pycha.
OdpowiedzUsuńTo się częstuj;)
Usuńwrociłam pozno z pracy. Chleb rosnie. Zaglądam na bloga i dziękuje sobie że nie kupiłam więcej mąki :) baba z serii moich ulubionych a do tego ładnie „ujęta”.ale przyjdzie ma nią czas:)
OdpowiedzUsuńAnuszka - ja chętnie pomogę i mąkę pożyczę;)))
Usuńczekolada babeczka, pycha:)
OdpowiedzUsuńByła pyszna, ostatni kawalek właśnie zostaje pochłaniany przez mojego M.:)
UsuńNaprawdę najlepsza!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ręczę głową, że o lepszą trudno!
A zdjęcia są cudne po prostu - chylę czoła :)
Dziękuję! Są takie dni, kiedy ze zdjęć jestm zadowolona, wtedy taki był! Pozdrawiam!
UsuńMam pytanko - mogę zrobić tę babkę w "keksówce"? Nie ma formy na babę, a chciałam dziś upiec... mąż mi wierci dziurę w brzuchu... ;) Będę wdzięczna za szybka odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńTak, może być w keksówce;) Jeśłi to taka tradycyjna to może wyjść troszkę niskie, ale smaku to nie zmienia więc....Smacznego;)
UsuńJest pyszna, nie wymaga praktycznie zadnego nakladu pracy i mozna ja zrobic z produktow dostepnych w lodowce. Super!
OdpowiedzUsuńA czy może być margaryna zamiast masła monika
OdpowiedzUsuńA czy może być margaryna zamiast masła monika
OdpowiedzUsuńA czy może być margaryna zamiast masła monika
OdpowiedzUsuńMargaryna ma inną konsystencję, jest bardziej miękka i inny smak... da się zrobić z jej udziałem, ale polecałabym jednak masło;) Pozdrawiam Świątecznie!
UsuńTa babka to "potwór" ;) Uwielbiam czekoladowe ciasta, ale takie czekoladowe-czekoladowe, pysznie puszyste i w ogóle mniam i ta babka taka właśnie jest!!!! Upiekłam ją pewnego dnia na poprawę nastroju ot tak na szybkiego i gorąco polecam, bo nastrój poprawia ;)
OdpowiedzUsuńPs. jeśli jesteście na diecie to poprawi humor na krótko ;) Później mogą być wyrzuty :)))
czy z polowy tych skladnikow uda się babka w malej keksówce (20x12x8)?
OdpowiedzUsuń