Praktycznie zmieniłam cały Jej przepis trzymając się jedynie tej samej ilości mleka i sera, reszta składników to moja improwizacja.
Do tego wszystkiego trwa konkurs na dania z herbatą Irving w roli głównej, stąd pomysł na ciasto, które do wczoraj nie miałam pojęcia jak wyjdzie, czy wszystko dobrze ze sobą będzie współgrało ...
Udało się, ja jestem bardzo zadowolona, moim panowie też, trzy sąsiadki, dwóch sąsiadów;)
Nie zgadli, że ten dominujący smak to z herbaty pochodzi, mówili, że każdy kęs dawał do myślenia, że jest tajemniczne, eleganckie i pyszne i chętnie się piszą na moje kolejne eksperymenty, mąż natomiast stwierdził, że mam go dopisać do listy ulubionych serników.
Przepis dodaję do konkursu "Z herbatą Irving w roli głównej"
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 100 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 0,5 kg sera na serniki - użyłam Presidenta z wiaderka
- 1,5 szklanki mleka
- 4 torebki herbaty Irving tea cocktails Wild strawberries with a hint of Vanilla
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Przygotowanie:
- do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać
- wkroić zimne masło - ja poprostu kroję nożem na malutkie kawałeczki, dokładnie wymieszać w misce z suchymi produktami
- dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki
- przygotować formę, delikatnie wysmarować tłuszczem - ja smarowałam masłem
- mleko zagotować, wsypać do niego herbatę - rozerwać torebeczki i wysypać całą zawartość - gotować na małym ogniu 5-7 minut, zestawić z ognia do wstygnięcia
- przelać mleko przez sitko, takie bardzo drobne, żeby usunąć herbatę
- masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę, zmniejszyć obroty na średnie
- na przemian dodawać ser i ostudzone herbaciane mleko
- na sam koniec dodać budyń, piekarnik nagrzać do 170 stopni
- przygotowaną formę wykleić ciastem razem z brzegami, posypać kakao, równo rozprowadzić - używam do tego typu zabiegów pędzelka, którym smaruję jajko na drożdżówce
- wylać do środka naszą serowo-mleczno-herbacianą masę - będzie płynna, taka ma być
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut
- po minionym czasie zostawić sernik w piekarniku na 10 miut, wyjąć, zostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić na całą noc do lodówki
- na drugi dzień przygotować polewę z 1 szklanki jogurtu greckiego i 1 łyżki cukru pudru, dokładnie to wymieszać, żeby było bez grudek, wylać na nasz sernik i wstawić na kolejne 2-3 godziny do lodówki
- tuż przed podaniem udekorować truskawkami
Smacznego;)
Ewa to niebo w gębie ten sernik! No pięknie to wymyśliłaś dodając herbaty już sobie wyobrażam smak tego sernika.Następny robię wg. przepisu Twojego i oczywiście Mamy bo jeszcze nigdy nie robiłam sernika z dodatkiem mleka a już nie wspomnę o herbacie:)Żałuję że nie jestem Twoją sąsiadką !!
OdpowiedzUsuńKasiu, dziękuję!
UsuńPrzepis od Mamy został przerobiony całkowicie, tylko proporcja sera do mleka została, hahha;) Już Jej o tym wczoraj mówiłam przez telefon, zdziwiła się, słysząc, że ugotowałam herbatę w mleku;)
Oryginalny sernik na mleku zrobię na weekend majowy, a ten mój przepis polecam, bo jest naprawdę pyszny!
Ale prezencja:) uwielbiam sernik, a taki to już mistrzostwo świata.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Wyszedł pyszny!
UsuńWygląda naprawdę wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńŁał, jaki śliczny wzór tego spodu wyszedł;-))
OdpowiedzUsuńJa tez lubię eksperymentować;-)
Eksperyment udany, kolejna sąsiadka zabiona zdjęciami przyszła i .... pożarła ze smakiem kolejny kawałek, zostały jeszcze dwa, jeden dla Żanetki, drugi dla mnie i koniec tego dobrego!
UsuńJaki piękny! Och serniczek to bym zjadła...
OdpowiedzUsuńDziękuję! Uwielbiam-y serniki;)
UsuńSernik nieprzeciętnej urody. Już chyba 5 razy ogladałam te zdjcia. Super apetycznie. Te pachnące truskawki..........narobilas mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Dziękuję! I zachęcam do zrobienia, bo jest bardzo smaczny!
UsuńNiesamowicie interesujący przepis, a sam sernik wygląda nieziemsko pysznie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMyślałam, myślałam i wymyśliłam;) Pozdrawiam!
UsuńPowiem Ci, że obłędnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWygląda wspaniale, sądząc po składnikach tak też smakuje! Piękny!
OdpowiedzUsuńJoanna
Dziękuję Joanno! Pozdrawiam!
UsuńPrzepis ciekawy, a serniczek bardzo piękny i przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSama byłam ciekawa co z tego będzie! Pozdrawiam!
UsuńWspaniały :) Chętnie go przetestuję.
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam z niecierpliwością na wrażenia!;)
Usuńo wow coś wspaniałego, widok zapiera dech w piersiach a ręka wyciąga się sama aby sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mini rozdanie na moim facebookowym kanale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater
Bardzo miło mi jest czytać takie pochwały. Pozdrawiam i już zaglądam!
UsuńPięknie wygląda, podoba mi się ta kreska kakao w nim, rzeczywiście wygląda niezwykle elegancko! :)
OdpowiedzUsuńTo taki bajer... jeśłi mogę to tak nazwać! Pozdrawiam cieplutko!
UsuńAle ładnie wygląda! Jeszcze takiego nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMy też;) Do wczoraj!
UsuńWygląda wspaniale! Ciekawa jestem jego smaku
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
W takim razie zachęcam do zrobienia już w nowej kuchni;) Zaraz po bułeczkach;)
UsuńSernik na herbacie, na to bym nie wpadła. Gratuluję pomysłu:) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zostało po nim tylko wspomnienie, jutro kupuję ser na serniki i robię powtórkę, rodzinka się domaga!
Usuńserniczek jak ta lala, super.
OdpowiedzUsuńGdyby nie konkurs, to bym nie stworzyła takiej sernikowej kombinacji;) Pozdrawiam!
Usuńbardzo ciekawa propozycja sernikowa:) i jak ladnie wyglada:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!;)
Usuńz harbatą jeszcze nie robiłam sernika, chyba już czas:D.
OdpowiedzUsuńJa też! Warto było;)
UsuńWygląda przepięknie :) I wcale nie opadł, a ja się zawsze tego obawiam w sernikach :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhmm, mi jeszcze nie opadł żaden sernik, a piekę je głównie na jednym rodzaju sera, może to od tego zależy... proszę się nie bać i upiec, a jak opadnie, trudno i tak będzie pyszny! Pozdrawiam serdecznie!
UsuńSerniki uwielbiam ale o tym wiesz a ten Twój jest obłędny, same oczy jedzą.Pychota
OdpowiedzUsuńDziś robię znowu, moi panowie się dopominają;) Kruche już się chłodzi w lodówce;)
Usuńwygląda obłędnie!!! ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDlatego upiekłam drugi, już wyjęty z piekarnika, ale do zjedzenia dopiero jutro;( Pozdrawiam!
Usuń