poniedziałek, 23 lipca 2012

Śniadanie do łóżka

Wczorajsze śniadanie, to Mistrzostwo Świata!!!
Mruczeliśmy jak zachwycone koty przy każdym kęsie, zachwalaliśmy, że wszystko ze sobą tak pysznie smakuje, że ten tymianek i kurki przyniesione w piątek z lasu to cudne połączenie, że ta szynka wiejska z nowego sklepu obok kurkowego lasu jest wspaniała, że mozzarella dopełnia smaku, a sam omlet z wiejskich jaj.... wiem, skromna dziś nie jestem:)


Pisząc tego posta myślami i kubkami smakowymi jestem ciągle przy nim.
Zbierając wczoraj kolejne kurki wiedziałam, że w tygodniu znowu go popełnię;)


Składniki dla 2 osób:
  • 4 wiejskie jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 2 garście kurek
  • świeży tymianek z 5-6 gałązek
  • 4 plasty wiejskiej szynki
  • opakowanie mozzarelli w formie kuleczek - około 10 sztuk
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:
  • kurki oczyścić, podsmażyć na 2 łyżkach masła około 4-5 minut, na sam koniec posypać tymiankiem, zdjąć z patelni do miseczki
  • jaja wybić do miski, dodać mleko, sól, pieprz i dokładnie ze sobą wymieszać, rozmącić
  • na tej samej patelni co były podsmażane kurki rozpuścić pozostałe masło i wylać masę jajeczną, zostawić do ścięcia się około 2-3 minut na średnim palniku
  • szynkę zwinąć w rulon, włożyć do każdego po 1 kulce mozzarelli
  • teraz układamy na omlecie ruloniki szynki z mozzarellą, kurki, pozostałe kulki mozzarelli
  • smażymy omlet do całkowietgo ścięcia się i delikatnego rozpuszczenia mozzarelli 
  • posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem
  • zsuwamy na talerz




  •  podajemy z pieczywem i pomidorami


Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji

                                                    Embed_mcjc54laohvq57syxpx3v2adgjbs4qzz Embed_8drepksp8826ljbamihlpyfy6yctwwzz

18 komentarzy:

  1. Mniam! Prawdziwa śniadaniowa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale się nie dziwię, że tak zachwalaliście, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwie królewskie śniadanko! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle zachwycasz śniadaniami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię, że byliście zachwyceni takim śniadaniem. Nie znam nikogo, komu by ono nie posmakowało :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. nastepna z kurkami!!! czy wy chcecie zeby jezyk mi uciekl - no wiadomo gdzie!!!
    ale sniadanie cudo!! a te pomidory soczyste mniam:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. to śniadanie jest rzeczywiście królewskie!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. jak pysznie :) z chęcią zjadłabym takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. że tak powiem: PEŁEN WYPAS :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic tylko pozazdrościć takiego śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwieeelbiam omlety, a jeszcze nigdy nie jadłam omletu z grzybami. Może spróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No nie powiem, żebym nie była zazdrosna o tak pyszne śniadanko!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudne! i danie i sposób podania... fantastycznie zaczęty dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  14. śniadanie idealne dla mojego A.

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacja!! To ja mruczę razem z Wami. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze i zachęcam do zrobienia takiego omleta... jak dobrze, że mam dostęp do kurek, bo reszta składników zawsze się znajdzie w lodówce;) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  17. Odkąd pierwszy raz zrobiłam ten omlet, robię go co tydzień w niedzielne, leniwe poranki. Mój Mąż zjada w wersji z szynką szwardzwaldzką, ja z wiejską. Naprawdę Mistrzostwo Świata:))Kurki są na bieżąco mrożone, żeby odtworzyć ten smak zimą:) Dziękuje!

    Patrycja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!