Przepis na tartę i inspiracja podania od Szefa Kuchni Janusza Małyszko z Restauracji Pod Łososiem w Gdańsku.
Składniki:
- 1 opakowanie kuskusu
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 300 g świeżego łososia
- 1 szklanka startej cukini (razem ze skórką)
- 300 ml śmietany 30%
- 100 g parmezanu
- 100 g sera pleśniowego
- sól, pieprz
- bazylia świeża - duży pęczek
- ogórecznik
Przygotowanie:
- kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, kiedy ostygnie, dodać żółtka i jajka i dokladnie ze sobą połączyć - wyrobić - jak kruche ciasto
- formę do tarty - duża blaszka wysmarować tłuszczem - i wyłożyć kuskusem, musi być dokładnie dociśnięty do dna i boków
- na tarcie układamy pokrojonego w dużą kostkę świeżego łososia i cukinię
- śmietanę mieszamy ze solą, pieprzem i dość sporą ilością świeżej bazylii, dodajemy ser pleśniowy i powoli zalewamy tartę, na sam wierzch ścieramy świeży parmezan
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy około 25 minut
- zostawiamy tartę do wystygnięcia, smakuje pysznie na ciepło jak i na zimno, gdzie dużo lepiej się kroi, z wierzchu przybieramy świeżą bazylią i kwiatami ogórecznika
Smacznego;)
Nigdy nie słyszałam o tarcie z kaszy, a myślałam że w tym temacie już nic mnie nie zaskoczy :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWyglada mega apetycznie:) Moi domownicy tez dostaja czasami cos czego nie lubia w odmienionej wersji i musze przyznac ze dziala to jako idealna metoda przemycania nielubianych skladnikow:)
OdpowiedzUsuńDzień dobry!
OdpowiedzUsuńWczoraj odkryłam Pani bloga i jestem zafascynowana ilością świetnych i ciekawych przepisów i Pani zmysłu smaku :) Będę na pewno tutaj częstym gościem:) Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego,
Ania