Wielu z Was widząc zdjęcia na fb obstawiało ciasto: szarlotkę, sernik, tartę - ale napewno nie tort mięsny! Wyjątkowy, elegancki, można podać jako danie obiadowe krojąc w szersze trójkąty, bądź przystawkę podając mniejsze porcje.
Idealna propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne.
Składniki:
- 4 pojedyńcze filety z kurczaka
- 1 duży por
- około 50-60 g pieczarek
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć, każdą pierś przekroić wzdłuż
- całość ułożyć na folii spożywczej w kwadrat i rozbić na płaskie kotlety, które razem mają stworzyć jeden płat mięsa o wymiarach około 40x40 cm
- mięso doprawić suszonym pomidorami (użyłam tych z Kamisa), solą i pieprzem kolorowym
- rozgrzać połowę oliwy, podsmażyć pokrojony w cienkie plasterki por - doprawić go solą i pieprzem, wyłożyć na mięsie w 1/4 jego wysokości na samym początku
- na drugiej połowie podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki - doprawić także solą i pieprzem, wyłożyć na pory
- delikatnie zacząć zwijać mięso jak roladę, pokroić na około 7-8 części
- w tortownicy wyłożonej papieram zacząć układać pokrojone kawałki rolady bokiem do góry (nadzienie do góry)
- wypełnić tortownicę roladkami, wyrównać ręką, żeby cała była równo wypełniona mięsem, posypać obficie migdałami
- umieścić dodatkowo tortownicę w rękawie do pieczenia - piec w nagrzanympiekarniku do 190 stopni około 45 minut, na ostatnie 15 minut rozciąć rękaw, żeby się migdały zrumieniły
- podawać w towarzystwie sosu serowego ze świeżym tymiankiem: około 100 ml śmietanki kremówki zredukować na patelni, dodać 1/2 camemberta, 1 łyżkę startego parmezanu, 1 łyżkę mozzarelii
Smacznego ;)
super pomysł:)
OdpowiedzUsuń