Za każdym razem smakuje inaczej, za każdym razem coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję.
Wy też możecie przygotować swoje musli z ulubionymi dodatkami, ja dziś zapraszam na orzech-LoVe :) Orzechy laskowe po uprażeniu w słodkim syropie smakują jak te z czekolady z okienkiem, bajkowo, pysznie, nie można im się oprzeć.
Idealne na śniadanie, kolację, czy przekąskę, ale najważniejsze w domowym musli jest to, ze wiem co do niego dodajemy, pomijamy "dziwne" składniki, które są w tych kupnych, więc zachęcam, zróbcie, nie ma nic prostszego.
Składniki:
- 5 szklanek płatków żytnich - mogą być owsiane
- 1 szklanka obranych orzechów laskowych
- 1 szklanka nerkowców
- 1 szklanka ziemnych niesolonych
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 szklanka miodu - dałam mniszkowy
- 2 łyżki oleju z orzechów
- szczypta soli
Przygotowanie:
- dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
- wysypać wszystkie składniki suche, wymieszać
- całość równomiernie polać olejem, przemieszać delikatnie
- następnie polać miodem, przemieszać, żeby wszystko było delikatnie "obklejone"
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy w termoobiego około 20 minut, po 10 minutach należy przemieszać powstające musli
- po 20 minutach wyciągamy już uprażone i pachnące musli z piekarnika, odrazu, jeszcze takie dość gorące przekładamy do słoika lub innego docelowego naczynia - inaczej przyklei się nam do papieru
Smacznego :)
Nie ma to jak dużo orzechów w musli! :)
OdpowiedzUsuńja tez robie swoje musli ;)
OdpowiedzUsuńidealne na chrupiące śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Zbieram się od dłuższego czasu do musli, jeszcze nie robiłam własnego
OdpowiedzUsuńUwielbiam musli, muszę się skusić na Twój pomysł:))
OdpowiedzUsuńDołączam do grona obserwatorów!
Pozdrawiam
elenagotuje.blogspot.com
Musimy wypróbować! bardzo lubimy musli ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/