U nas z racji mięsożerców - dziś dominują trzy gatuni mięsa, ser, karmelizowana cebula i sos pomidorowy zrobiony przez mojego męża - można jeść łyżkami.
Składniki na ciasto - na 2 duże blachy 40 x 35:
- pół kostki świeżych drożdży - 50 g
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 500 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 koncentraty pomidorowe
- przyprawy - oregano, bazylia, sól, cukier
Sos pomidorowy:
- do dużego słoika albo miski przekładamy 2 koncentraty pomidorowe i 2 słoiczki wody (słoiczki po koncentracie
- dodajemy 6 łyżeczek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz cayen, bazylia, oregano - do smaku
- porządnie mieszamy i soso gotowy - jest idealny jako sos baza jak i sos do już upieczonej pizzy
Przygotowanie:
- zrobić rozczyn z drożdży - rodrobnić je do dużej miski, dodać cukier i 100 ml wody, wymieszać, przykryć i zostawic na 15-20 minut do wyrośnięcia
- po tym czasie dodać resztę wody, sól i mąkę - nie całośc odrazu, tylo po troszku i wyrobić szybko elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny
- wyrośnięte ciasto dzielimy n a dwie części
- blaszki nacieramy olejem i wykładamy równomiernie ciasto - podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10 minut
- wyciągamy podpieczony spód do pizzy i smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem i układamy ulubione dodatki - u nas szynka, salami, pieczona pierś z indyka i karmelizowana cebula
- wstawiamy znowu do piekarnika i pieczemy kolejne 10-15 minut - do rozpuszczenia się sera
- wyciagamy, kroimy i zjadamy :)
Smacznego:)
MM, narobiłaś mi ochoty na pizzę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
savouringme.blogspot.com
Jest naprawdę pyszna i szybko się robi - najdlużej tylko czekasz na ciasto aż wyrośnie;)
OdpowiedzUsuńNajlepszego w Nowym Roku!!!!
hej :) zapraszam na mojego drugiego bloga, w pełni kulinarnego :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.tryingtocookandbake.blogspot.com
Pozdrówka :)
Pyszniutka!
OdpowiedzUsuńNiedługo powtórka, ale bardziej kolorowa i inne ciasto - jeszcze cieńsze;)
OdpowiedzUsuń