Zapraszam po przepis!
- kostka margaryny Kasi - 250 g
- 1, 5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
Wyżej wymienione składniki umieszczamy w garnku i na małym ogniu podgrzewamy (nie gotujemy), odstawiamy do ostygnięcia, odlewając pół szklanki na polewę.
Potrzebujemy jeszcze:
- 2 szklanki mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 4 żółtka
Te składniki dodajemy do ostygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, dodajemy do tego jeszcze:
- mały słoik dżemu z czarnej porzeczki z tego przepisu
- ubitą pianę z pozostałych białek - mieszamy delikatnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, pieczemy około 45-55 minut ( do suchego patyczka)
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy delikatnie rozgrzaną polewą, którą zostawiliśmy na samym początku - polewa jest i ma być rzadka -ma tak naprawdę wsiąknąć w ciasto a z wierzchu stworzyć jakby lukrową polewę. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego;)
Bardzo fajny przepis, uwielbiam murzynka!
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Mmmm!!!!
OdpowiedzUsuńEwuś dżem porzeczkowy miałam przyjemność już skonsumować i był przepyszny za ci bardzo dziękuję i żałuję ,bo teraz to już tylko kupny mi pozostaje a ciacho wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńAle zjadłabym murzynka :D
OdpowiedzUsuńCzarna porzeczka! Aaaaaa UWIELBIAM! Do tego w połączeniu z tak pysznym murzynkiem! Bujam w obłokach :D
OdpowiedzUsuńchciałabym spróbować tych jego zalet:-))
OdpowiedzUsuńdodatek porzeczki baaardzo, ale to bardzo mnie zachęca ;))
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Czy wiesz,że ja nie robiłam tak dawno prawdziwego murzynka? Hmm.. Trzeba to nadrobić kiedyś:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
prezentuje się jak najlepszy tort:)
OdpowiedzUsuńMurzynek wciąż pozostaje moim ulubionym ciastem, a Twój wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za murzynka. Dam znać, jak wyszedł, ale już mi ślinka na niego cieknie :-) Czuję, że będzie hitem weekendu :-)
OdpowiedzUsuńI był hitem weekendu. To był mój pierwszy w życiu murzynek. Nigdy nie myślałam, że to stanie się moje ulubione ciasto.
UsuńJutro robię powtórkę.
Dziękuję za świetny przepis :-)
I był hitem weekendu, ale bardzo krótko... niestety zniknął szybciej niż się pojawił.
UsuńPrzepis jest rewelacyjny, murzynek przepyszny.
Bardzo dziękuję za przepis ( ten i wiele innych, które od ciebie "zgapiłam" ).
Pozdrawiam :-)
A to mój murzynek z Twojego przepisu na moim blogu
Usuńhttp://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/05/murzynek-z-czarna-porzeczka.html
Jeszcze raz dziękuję za przepis :-)
Pozdrawiam
mam pytanie jakiej wielkości jest ten "mały słoiczek dżemu " i dokładnie ile sie daje proszku do pieczenia bo opakowania są różne jak wiadomo
OdpowiedzUsuń