Musicie uwierzyć mi na słowo, że wykonanie jest naprawdę łatwe, a efekt niesamowicie pyszny!
Polecam, poświęćcie kilka minut więcej na przygotowanie takiej "kanapki" a jedzenie jej będzie prawdziwą ucztą!
Składniki:
- 2 kawałki bagietki o długości 12-14 cm
- 2/3 liście sałaty
- mała garść kiełków słonecznika
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- około 8-10 owoców borówki amerykańskiej
- 1 łyżeczka balsamico
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 1/2 łyżeczki miodu
- 3 nieco grubsze niż na kanapkę plastry wędzonki
Przygotowanie:
- należy wydrążyć bagietki z miękkiego miąższu, ale nie do samego końca – bagietka musi mieć "dno"
- wyciągamy małą miskę (w zależności od tego ile chcemy zrobić) do, której rwiemy sałatę na mniejsze kawałki, następnie dodajemy połowę pokrojonych borówek, kiełki i nasiona słonecznika
- w osobnym naczyniu łączymy oliwę, balsamico i miód, którymi polewamy sałatę – ważnym elementem jest dokładne wymieszanie składników ze sobą
- wzdłuż wyższego boku bagietki, kładziemy przekrojone na pół plastry Wędzonki z Kaszubskiej Gospody, natomiast do wydrążonej części nakładamy sałatę i po 3 kolejne kawałki wędliny – z wierzchu ozdabiamy borówkami i podajemy pierwszej osobie z brzegu
Smacznego ;)
Jak uroczo podane! Świetne :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że nie na temat, ale nie wiem, czy komentarze pojawiają się tylko pod konkretnym wpisem, czy masz na nie ogólny podgląd!
Chodzi mi o wodę różaną, czy może zastąpić syrop różany w tiramisu?
Mam niedługo urodziny i chciałabym zaskoczyc czymś moich niemieckich ptrzyjaciół!
Pozdrawiam serdecznie!
Witaj, tak, komentarze pojawiają się pod konkretnym przepisem, ale nie ma problemu, żeby tu odpowiedziała ;)
UsuńOczywiście możesz zastąpić syrop wodą różaną - jednak nigdy jej nie używałam i nie wiem czy jest tak samo słodka jak syrop - choć wydaje mi się , e nie, w koncu to syrop ;) kojarzy się ze słodkim ;) Proszę dodać na próbę, zacząć od 1 łyżki, wymieszać dokładnie i zobaczyć czy jest wyczuwalny różany aromat czy nie, w razie potrzeby też dodać więcej cukru. Najlepiej przygotować to pod swoje kubki smakowe - róża jest dość charakterystyczna, wręcz perfumowana i można przesadzić. Pozdrawiam, Ewa
Mmm, ależ smakowicie i pomysłowo zaprezentowane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńTak sie domyślałam, ale zawsze lepiej utwierdzić się u Kogoś, kto bardziej doświadczonego!
Miłego weekendu życzę!