Tym razem postawiłam na kilka składników i prostą potrawę - wyszło przepysznie.
Składniki dla 3 osób:
- żeberko trójkąt o wadze około 600-700 g
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 duży por - z przewagą białej części
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczka ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
- około 500 ml bulionu warzywnego ( obiecuję - tu na piśmie, że w końcu dodam na niego przepis)
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć
- przyprawy ze sobą wymieszać i dokładnie natrzeć mięso
- por umyć, pokroić w cienkie krążki
- na dno naczynia wylać oliwę, rozsmarować po dnie
- wysypać kaszę i na nią połowę pora
- ułożyć mięso, na nie rozłożyć resztę pora - wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, albo przygotować z rana przed wyjściem do pracy, w ciągu kilku godzin wystarczająco się zamarynuje
- następnie rozgrzać piekarnik do 175 stopni, podlać kaszę, nie po mięsie tylko samą kaszę połową bulionu, po godzinie czasu dolać pozostały bulion i piec w sumie około 2 godzin
Smacznego ;)
danie wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń