poniedziałek, 10 lutego 2014

Konfitura mandarynkowo-pomarańczowa z migdałami i szafranem

Stworzyłam konfiturę mandarynkowo-pomarańczową z migdałami i szafranem - która swoim kolorem i krajem pochodzena owoców kusi i zachęca do podróży. A jak podróż to we dwoje - by pokochać jeszcze mocniej, by nacieszyć się słoncem, by wreście najeść się pysznych, egotycznych owoców - ot tak mi sie napisało, żeby wytlumaczyć, dlaczego an Walentynki mam właśnie taką a nie inną propozycję. Sama osobiście jestem zmęczona czerwienią, różem i sercami akurat w ten dzień, bo na codzień uwielbiam te kolory, ale w tym dniu - wyjątkowo mnie męczą, stąd... taki energetyczny i egzotyczny akcent.


Idealna na naleśniki - na Walentynkowe śniadanie, na świeżą chałkę, do wyjadania łyżeczką, czy do wypełnienia kruchych babaeczek. Idealnie sprawdzi się też na kruchym cieście, czy an wierzchu pomarańczowego sernika ;)
 
Ten przepis został stworzony specjalnie do Mgazynu  "Pasje i smaki", gdzie znajdziecie wiele pysznych propozycji, cieawych miejsc do odwiedzenia i rzeczy do samodzielnego stworzenia.
 
 
 
Składniki:
  • 15 mandarynek
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3-4 nitki szafranu
  • otarta skórka z pomarańczy
  • około 40 g płatków migdałów
 
 
Przygotowanie:
  • pomarancze obrać, "wyfiletować' - nożykiem wycinać sam miąższ bez białych błon
  • z mandarynek wycisnąć sok - użyłam do tego elektrycznej wyciskarki do cytrusów
  • na patelnię wysypać cukier, dodać 1/2 szklanki wody - zagotować - ma powstać słodki syrop
  • dodać sok z mandarynek, kawałki pomarańczy, zacząć gotować - odparowywać, około 12-25 minut co jakiś czas mieszając
  • szafran zalać 2 łyżeczkami wrzątku i dodać po odparowaniu pomarańczy
  • na suchej patelni delikatnie podpiekamy migdały, dodajemy jak już konfitura zaczyną gęstnieć
  • na sam koniec dodajemy świeżo otartą skórkę z pomarańczy
  • gorące nakładamy do słoików i odrazu zakręcamy
  • zostawiamy do całkowitego wystygnięcia

 Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Wszystkie składniki mam wiec nic innego jak zabrać się do słoikowania walentynkowych cytrusów. Dziękuję Ci za smaczny przepis do magazynu i do mojej spiżarni. Ściskam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie składniki mam wiec nic innego jak zabrać się do słoikowania walentynkowych cytrusów. Dziękuję Ci za smaczny przepis do magazynu i do mojej spiżarni. Ściskam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musi smakować wyjątkowo :) Już sobie wyobrażam ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  4. My akurat walentynek nie obchodzimy, ale taką konfiturę to bym zjadła:) Buziaki Ewuś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w tym ślicznym słoiczku <3 ...gdzieś można nabyć, czy to hand/home made? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!