środa, 12 lutego 2014

Chrupiąca bułka z wędzonką

Często wystarczy całkiem proste rozwiązanie by nasza "zwykła-nie zwykła" bułka byla wyjątkowa!
Kiedy mamy pyszną wędlinę, swojej roboty konfiturę czy powidła - wystarczy stostować bułkę - żeby była wyjątkowo chrupiąca - nałożyć na nią ulubione dodatki i zajadać, czyli pysznie chrupać, chrupać, chrupać ;)

Dziś kanapka z "Wędzonką z kaszubskiej wędzarni" Zakłady Mięsne Nowak, wędzonka, która przypomina mi o domu, gdzie zostałam wychowana na samodzielnie wędzonych szynkach, schabach, kiełbasach i innych rarytasach.




Składniki:
  • 1 ciemna bułka - tym razem ulubiona i nie mojego wypieku - ale jej smak i kształt mnie uzależnia od czasu do czasu
  • masło do posmarowania
  • 1 plaster Wędzonki z kaszubskiej gospody
  • 1 liść chrupiącej karbowanej sałaty
  • 1 łyżeczka konfitury porzeczkowej z imbirem, ale może być żurawina, borówka czy nawet powidła
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
  • przecinamy bułkę i podpiekamy w piekarniku lub tostrze - musi być mega chrupiąca
  • smarujemy masłem, układamy opłukany liść sałaty na środek
  • plaster wędzonki dzielimy na pół i układamy po obu stronach sałaty
  • nakladamy konfiturę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odrazu ... chrupiemy ;)


Smacznego ;)



2 komentarze:

  1. Ja tam wolę z samym masełkiem, ale za to mój Pan Taksówkarz byłby w niebo wzięty :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!