sobota, 1 marca 2014

Pałki z kurczaka w indyjskim wydaniu

Jak ten czas leci, dopiero co był Sylwester a dziś już mamy 1 marca....
I jak to zwykle w wolny weekend bywa - pogoda nie rozpieszcza, wręcz krzyżuje plany, na chwilę je psuje, ale tylko na chwilę, bo "otworzyłam" szufladkę - co robić jak pada i brzydko za oknem i już dzień jest wypełniony przyjemnościami po brzegi :)

Mam przyjemność tworzyć przepisy do miesięcznika "Na fali smaku" - Pomorskiego Centrum Mięsnego. Wczoraj kusząc Was zdjęciami na fb wybraliście w pierwszej kolejności propozycję na pałki z kurczaka po indyjsku, więc zapraszam i życzę smacznego tym, którzy się skuszą na wykorzystanie tego przepisu.




Składniki:
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć
  • przyprawy: garam masala, paprykę, kurkumę, pieprz cayenne, sól mieszamy idokładnie 
  • nacieramy mięso - najłatwiej umieścić przyprawy w dużym pojemniku, 
  • wrzucić mięso - zamknąć pojemnik i energicznie potrząsając wymieszać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki


  • rozgrzać oliwę i obsmażyć podudzia z każdej strony
  • na każdy podsmażony kawałek mięsa kładziemy po 1 łyżce koncentratu,
  • podlewamy wodą, dodajemy cukier ,przykrywamy i "dusimy" około godziny, wpołowie czasu przemieszać mięso, każdy kawałek podlewając powstałym sosem
  • zmniejszyć palnik-ogień na minimum, dodać śmietankę i jeszczę chwilę dogotować
  • podawać z ryżem


Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Alez piekny ten kurczaczek! Bardzo apetycznie wyglada, az sie chce robic i jesc :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!