I jak to zwykle w wolny weekend bywa - pogoda nie rozpieszcza, wręcz krzyżuje plany, na chwilę je psuje, ale tylko na chwilę, bo "otworzyłam" szufladkę - co robić jak pada i brzydko za oknem i już dzień jest wypełniony przyjemnościami po brzegi :)
Mam przyjemność tworzyć przepisy do miesięcznika "Na fali smaku" - Pomorskiego Centrum Mięsnego. Wczoraj kusząc Was zdjęciami na fb wybraliście w pierwszej kolejności propozycję na pałki z kurczaka po indyjsku, więc zapraszam i życzę smacznego tym, którzy się skuszą na wykorzystanie tego przepisu.
Składniki:
- 5 podudzi z kurczaka
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć
- przyprawy: garam masala, paprykę, kurkumę, pieprz cayenne, sól mieszamy idokładnie
- nacieramy mięso - najłatwiej umieścić przyprawy w dużym pojemniku,
- wrzucić mięso - zamknąć pojemnik i energicznie potrząsając wymieszać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki
- rozgrzać oliwę i obsmażyć podudzia z każdej strony
- na każdy podsmażony kawałek mięsa kładziemy po 1 łyżce koncentratu,
- podlewamy wodą, dodajemy cukier ,przykrywamy i "dusimy" około godziny, wpołowie czasu przemieszać mięso, każdy kawałek podlewając powstałym sosem
- zmniejszyć palnik-ogień na minimum, dodać śmietankę i jeszczę chwilę dogotować
- podawać z ryżem
Smacznego ;)
Alez piekny ten kurczaczek! Bardzo apetycznie wyglada, az sie chce robic i jesc :)
OdpowiedzUsuń