Intensywnie kakowa, z dużą ilością czekolady i malin!
Pachnąca, delikatnie wilgotna, nie za słodka, nie za gorzka - idealna!
Szybko się piecze i szybko znika ;)
Korzystając z okazji tego wpisu dziś w sobotę wielkanocną
życzę Wam spokojnych, pięknych, wesołych Świąt, spędzonych w rodzinnym gronie, przy smacznie zastawionym stole .
Składniki:
- 125 g miękkiego masła (wyjąć na 2-3 godziny z lodówki przed pieczeniem)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka
- 1,5 szklanki (te o pojemności 250 ml) mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki dobrej jakości kakao
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 g malin
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- umieścić masło w misie miksera, utrzeć do białości
- dodać cukier cały czas ucierając na średnich obrotach
- pomału dodawać po 1 jajku, każde miksując około 1 minuty
- w osobnej misce wymieszać: mąkę, kakao, proszek, sodę i pokrojoną drobno czekoladę (50g)
- dodawać na zmianę suche produkty ze śmietaną - cały czas miksując
- przełożyć ciasto do wysmarowanej cienką warstwą masła formy
- około 100 g malin wyłożyć na ciasto, delikatnie dociskając - wciskając je w ciasto
- piec w 150 stopniach około 50-60 minut - do suchego patyczka
- tuż przed podaniem polać polewą (masło i czekoladę umieszczam w kąpieli wodnej, czekam aż oba składniki się rozpuszczą i je łączę), udekorować pozostałą porcją malin
Smacznego ;)
Ewuś , babka wygląda obłędnie, pięknie ustrojona. :)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Wielkanocnych Kochana dla Ciebie i Twojej rodziny.:)
Serce jej oddam :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, te kolory są po prostu cudne! :)
OdpowiedzUsuńPiękna Ewuniu:). Oczywiście, że się poczęstuję:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzeurocza ta babka :)
OdpowiedzUsuńCzy dobrze przypuszczam, że jest mniejsza niż standartowe przepisy? Chcę ją upiec w mniejszej foremce, takiej 1,9 l i nie jestem pewna, czy przeliczyc składniki?
Dziękuję :) Babkę piekłam w formie normalnych rozmiarów, o średnicy choć z kominem w środku 25 cm i ilość składników jest dokładnie na taką formę, ciasto przed pieczeniem sięga do połowy i tak cudnie wyrasta.
UsuńPozdrawiam
Ewa