sobota, 19 kwietnia 2014

Bardzo kakaowa babka z czekoladą i malinami

Częstujcie się moją babką proszę, tu w internetowej przestrzeni wystarczy dla Każdego ;)
Intensywnie kakowa, z dużą ilością czekolady i malin!
Pachnąca, delikatnie wilgotna, nie za słodka, nie za gorzka - idealna!
Szybko się piecze i szybko znika ;)



Korzystając z okazji tego wpisu dziś w sobotę wielkanocną
życzę Wam spokojnych, pięknych, wesołych Świąt, spędzonych w rodzinnym gronie, przy smacznie zastawionym stole . 



Składniki:
  • 125 g miękkiego masła (wyjąć na 2-3 godziny z lodówki przed pieczeniem)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże lub 3 mniejsze jajka
  • 1,5 szklanki (te o pojemności 250 ml) mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki dobrej jakości kakao
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150 g malin 
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady  
Przygotowanie:
  • umieścić masło w misie miksera, utrzeć do białości
  • dodać cukier cały czas ucierając na średnich obrotach
  • pomału dodawać po 1 jajku, każde miksując około 1 minuty
  • w osobnej misce wymieszać: mąkę, kakao, proszek, sodę i pokrojoną drobno czekoladę (50g)
  • dodawać na zmianę suche produkty ze śmietaną - cały czas miksując
  • przełożyć ciasto do wysmarowanej cienką warstwą masła formy
  • około 100 g malin wyłożyć na ciasto, delikatnie dociskając - wciskając je w ciasto
  • piec w 150 stopniach około 50-60 minut - do suchego patyczka
  • tuż przed podaniem polać polewą (masło i czekoladę umieszczam w kąpieli wodnej, czekam aż oba składniki się rozpuszczą i je łączę), udekorować pozostałą porcją malin


Smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. Ewuś , babka wygląda obłędnie, pięknie ustrojona. :)
    Radosnych Świąt Wielkanocnych Kochana dla Ciebie i Twojej rodziny.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, te kolory są po prostu cudne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna Ewuniu:). Oczywiście, że się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeurocza ta babka :)
    Czy dobrze przypuszczam, że jest mniejsza niż standartowe przepisy? Chcę ją upiec w mniejszej foremce, takiej 1,9 l i nie jestem pewna, czy przeliczyc składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Babkę piekłam w formie normalnych rozmiarów, o średnicy choć z kominem w środku 25 cm i ilość składników jest dokładnie na taką formę, ciasto przed pieczeniem sięga do połowy i tak cudnie wyrasta.
      Pozdrawiam
      Ewa

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!