Chciałam wykorzystać nową formę do babki i w pierwszej kolejności chciałam coś upiec, ale stwierdziłam, że szkoda mi dnia na siedzenie w kuchni, więc zakręciłam szybciutko co potrzeba i powstał sernik - delikatny - słodko-kwaśny - idealny!
Ozdoba z bratków i cukrowych kwiatków zagoniła mnie w letnie klimaty ;)
Zapraszam na Słodki Poniedziałek i choć osładzam Wam dopiero jego wieczór, mam nadzieję, że czekacie na te moje słodkie poniedziałki ;)
Składniki:
- 300 ml mleka kokosowego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzątku
- około 150 g czekoladowej baby - może być z tego przepisu bądź czekoladowych ciastek
- 200 g masy krówkowej
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzątku
- cukrowe kwiatki
- świeże bratki
Przygotowanie:
- w misie miksera umieścić mleko kokosowe, jogurt i cukier puder - zmiksować na gładką masę
- żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, wymieszać, następnie zalać wrzątkiem - dokładnie wymieszać, wystudzić
- dodawać już wystudzoną żelatynę do masy jogurtowo-kokosowej małymi łyżeczkami cały czas miksując
- przelać masę do formy, wstawić do lodówki, żeby stężała
- w tym czasie przygotować babkę - ja ją poprostu rozkruszyłam i nasypałam na już tężejącą masę w lodówce
- do misy miksera dodać masę krówkową, mleko, zmiksować
- przygotować żelatynę - jak powyżej zalać 1-2 łyżkami zimnej wody a następnie wrzątkiem i dokładnie wymieszać, wystudzić, dodać do masy krówkowej
- wylać przygotowaną masę na rozkruszoną babkę, delikatnie rozprowadzić po całości
- wstawić do lodówki, żeby stężało
- tuż przed podaniem wstawić na chwilkę - dosłownie 1 minutę do większej miski wypełnionej wrzątkiem - zapewni nam to idealne "wyjęcie - wypadnięcie" deseru-ciasta na docelową paterę, jak właśnie wspomniałam w wyżej opisany sposób przekładamy sernik na paterę, dekorujemy cukrowymi kwiatkami i świeżymi - jadalnymi bratkami
Smacznego ;)
PIĘKNY!
OdpowiedzUsuńOh, to jedna z piękniejszych rzeczy jakie ostatnio widziałam :))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sposób na serniczek. Zapisuję przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda obłędnie :) pewnie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńJuż po poscie będę mogła włączyć się w te twoje poniedziałki :)
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek, a te kwiatuszki wyglądają jakby motylki przysiadły na ciasto. :)
OdpowiedzUsuńJa jak zwykle wszem i wobec mówie : Zdolna z Ciebie bestyja ! :) Wszystko jest dopracowane , smakowite , zachęcające - naprawdę jesteś niesamowita!
OdpowiedzUsuńboskie zdjęcie ! Te kwiatuszki to wszystko ma taki smak !
OdpowiedzUsuń