Jest to ostatni moment aby go przygotować, nasz piernik potrzebuje mimimum 2-3 tygodni a najlepiej 4-6. Powinien spokojnie odpoczywać dojrzewając do swojej głównej roli - bycia Królem ciast podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 125 g masła
- 250 g miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- około 20 sztuk orzechów włoskich
Przygotowanie:
- masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku i pogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się masła, zostawiamy do delikatnego wystygnięcia
- przekładamy do michy miksera i przez chwilę miksujemy do uzyskania gładkiej masy
- wsypujemy mąkę cały czas miksując
- do zimnego mleka dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do ciasta cały czas miksując
- dodajemy jajka i kiedy ciasto jest już idealnie wyrobione już na najmniejszych obrotach dokładamy orzechy
- całość przekładamy do suchej miski, szczelnie owijamy folią spożywczą, chowamy (przetrzymujemy) do lodówki i... cdn :)
Z tej porcji powstaną 2 trzywarstwowe pierniki o wymiarach 9-12-20
O raju! Dobrze, ze mi przypomniałaś o pierniku:) jak tylko zmierzę sie z moim wyzwaniem biegacza, biorę się za piernik!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:)
www.ofuksja.blogspot.com
:) Czekam w takim razie na Twój piernik :)
UsuńZagniata się właśnie. Pamiętaj o cdn. :) Kasia
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanko, czy owijamy folią aluminiową czy spożywczą? i gdzie przechowujemy?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero odpowiadam... spożywczą i w lodówce, już dopisuję :)
Usuńdziękuję :) , dzisiaj dopiero utarłam przyprawę, jutro dopiero będzie się robiło ciasto ale mam nadzieje,że pomimo krótkiego czasu da radę :) , mam też pytanie odnośnie cukru, czy można dodać trzcinowy, od razu spytam czy do konfitury pomarańczowej również można dodać trzcinowy zamiast białego
OdpowiedzUsuńpozdrawiam