Dlatego z wielką przyjmnością zapraszam Was do stołu na pyszne śniadanie, które w całości lub poszczególne smakowite elementy możecie wpleść w swoje codzienne biesiadowanie przy stole.
Składniki:
- 80 g szynki dojrzewającej typu crudo, serrano, prosciutto
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 5 jajek
- 6-7 zielonych oliwek
- 1 duży pomidor
- świeżo zmielony pieprz
- kilka gałązek szczypiorku
Przygotowanie:
- rozgrzewamy patelnię i wrzucamy "porwane" lub jak Ktoś woli pokrojone kawałki szynki, smażymy krótką chwilę, około 1-2 minuty aby wydobyć z niej smak, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy palnik na średnie grzanie
- wybijamy jajka, doprawiamy pieprzem i "rozmącamy" aby uzyskać jednolitą masę, wylewamy pomału na patelnię
- oliwki kroimy w kółeczka i dodajemy na wierzch omleta
- gdy już jest prawie usmażony, posypujemy pokrojonym szczypiorem i składamy go na pół
- rozgrzewamy pozostałą łyżkę masła i kroimy pomidora na grube plastry
- ja przesuwam patelnię na płytę bez grzałki gdzie jest omlet aby go nie przypiec za bardzo i na rozgrzane masło, już podkręcając temperaturę kładę plastry pomidora, obficie posypując go świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem (zawsze możecie pomidory przygotować na drugiej patelni, ja robię to na jednej, bo lubię praktyczne i szybkie rozwiązania)
Tak przygotowanego omleta serwuję prosto z patelni w towarzystwie świeżego pieczywa, soku ze świeżych pomarańczy, królewskiego sera i gorącej herbaty z cytryną.
Smacznego :)
Wygląda bardzo smacznie. Czy w swojej kuchni filtrujecie swoją wodę?
OdpowiedzUsuńTak, filtruję wodę.
UsuńBardzo smakowicie wygląda Twoje śniadanie :)
OdpowiedzUsuńEwa, jak milo Cię czytac znowu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń