W domu kasze - do wyboru, do koloru, pełna półeczka zamrożonych kurek i polędwiczki wieprzowe.
Pomysł na obiad zrodzony w kilka minut, zrealizowany w pół godziny, nie licząc marynowania mięsa, zjedzony też w kilka minut!
Składniki dla 2 osób ( + 4-latek:) ):
- 1 polędwiczka wieprzowa - około 350 g
- 40 ml sherry (można zastąpić domową nalewką)
- 3 łyżeczki dżemu z czerwonej porzeczki i imbiru z tego przepisu
- 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach (można dać zwykłą oliwę)
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo zmielona sól
- oliwa do obsmażenia mięsa - 1 łyżeczka
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach (można dać zwykłą oliwę)
- świeżo zmielona sól
- około 150 -180 g mrożonych kurek
- rucola
- borówki z tego przepisu
Przygotowanie:
- najlepiej poprzedniego dnia wieczorem albo tego samego ale z rana zamarynować mięso: oliwę, sherry, konfiturę z porzeczek - wymieszać, mięso dokładnie natrzeć z każdej strony, przyprawić swieżo zmielonym pieprzem, odstawić do lodówki
- następnego dnia albo kilka godzin później polędwiczkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony po 2-3 minuty, następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do angrzanego piekarnika do 200 stopni - pod przykryciem na około 10 minut
- w tym czasie gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu, na ostatnie 5 minut przed czasem ją wyciągamy, odsączamy
- rozgrzewamy na patelni oliwę po suszonych pomidorach, dodajemy kurki i podduszamy około 4-5 minut na średnim ogniu, dodajemy kaszę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
- upieczone polędwiczki wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę i wykładamy na deskę, kroimy w plastry
- dodajemy kaszę, rucolę i borówki z gruszkami
Smacznego;)
Jak zwykle ślicznie :) Piękna kompozycja na talerzu :)
OdpowiedzUsuńTych zamrozonych kurek zazdroszcze... Pieknie wyglada twoj talerz!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja i jak ładnie podana !:)
OdpowiedzUsuń