logo

wtorek, 24 lipca 2012

Dżem z czerwonej porzeczki i imbiru

Uwielbiam dodatek imbiru do dżemów czy konfitur.
Będąc kolejny raz u Mamy nazbierałam znowu czerwoną porzeczkę, którą tym razem zrobiłam z jego dodatkiem, to co zostawiłam w miseczce do zjedzenia mój M. wyjadł i nie zapytał nawet czy też bym chciała;) Znaczy się: smakował;)



Składniki:
  • 2 kg czystych (bez ogonków i liści) i dokładnie umytych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru

Przygotowanie:
  • porzeczki zasypuję cukrem i odrazu dodaję starty imbir, dokładnie mieszam, stawiam na kuchenkę i gotuję na średnim ogniu około 30-40 minut, ciągle mieszając
  • nakładam gorące do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, zostawiam na 10-15 minut, odwracam, zostawiam do wystygnięcia



Zapraszam także na

Smacznego;)

6 komentarzy:

  1. Ewuś spiżarnia Twoja pełna kolorów ,już sobie wyobrażam a smaki lata zamknięte w słoikach to po prostu marzenie .Ale ci zazdroszczę że masz takie cudne miejsce skąd możesz przytachać do domu a potem w słoiczki pięknie zapakować i to wszystko takie zdrowe mamusine:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, pewnie jak bym nie targała z Maminego ogrodu to bym tyle nie przerabiała, bo niestety owoce są, byly i będą drogie, a tak grzech nic z tym nie zrobić;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje! Te intensywne kolory... a jak tak dawno porzeczek nie jadłam! Chyba czas nadrobić zaległości :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam, M. polubił w tym roku, są takie niewinne a takie pyszne:)

      Usuń
  3. Dżemów z czerwonej porzeczki w naszych domach nigdy nie robiono. Robimy za to galaretki, już zrobiłam ale ilości malutkie w porównaniu z Twoimi. Twoja spiżarnia pod koniec jesieni powinna zostać sfotografowana i ukazana do podziwiania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nigdy nie robiłam galaretki, robi moja Mama i pijemy z nią herbatę;)

      Kasiu, jak skonczę przetwarzac, to będzie i sesja w piwnicy;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...