logo

wtorek, 11 września 2012

Borówki do mięsa

Najprostszy, najzwyklejszy przepis na borówki, których nie może zabraknąć w mojej piwnicy!
Idealne do pieczonego mięsa, wędzonych szynek, schabów, do serów, do pasztetu swojej roboty!



Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.), nazywana także borówką czerwoną – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej[2]. W Polsce jest pospolita zarówno na niżu, jak i w górach. W niektórych rejonach Polski znana jako gogodze[3].



Zastosowanie[edytuj]

  • Roślina lecznicza
  • Sztuka kulinarna: w Polsce, z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, które są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs i dziczyzny.
    • Galaretka borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland. Zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych (dających chropowaty posmak) jest podstawowym angielskim dodatkiem do dziczyzny. Dostępne w handlu sosy na ogół zawierają jako podstawę galaretkę porzeczkową, będąca namiastką borówkowej.
  • Tradycje: gałązki borówki brusznicy są używane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych oraz zawartego w nich pożywienia.
(informacja z Wikipedii, więcej tutaj)





Składniki:

  • 1 kg borówek
  • pół szklanki wody
  • 400 g cukru

Przygotowanie:
  • borówki umyć, dokładnie przebrać, odsączyć
  • połowę cukru wsypać do garnka, dolać wodę i gotować aż powstanie syrop
  • wsypać borowki, a gdy owoce puszczą sok, dodać resztę cukru
  • gotować na małym ogniu około 30 minut
  • wypełnić borówkami czyste i suche słoiki, mocno zakręcić i zostawić do góry nogami do ostygnięcia (ja użyłam weck- ów, więc dodatkowo je zapasteryzowałam)


Smacznego;)

7 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia i uwielbiam borówki do mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrzesień- czas na przetwory ; ) Razem z mamą zrobimy sobie przetworowy weekend w tym tygodnia ; ) Ale chyba wcześniej zaczerpnę inspiracji z Twojego bloga ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie mi bardzo, bardzo miło! Pozdrowienia, dla Mamy też;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytanie z zupelnie innej "beczki" ;) piekne sa te sloje WECKA, ale czy bez specjalnej otwieraczki da rade je otworzyc ??
    Bogusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Bogusiu, wystarczy pociągnąć za gumeczkę za ten odstający uchwyt, upuścić powietrze i gotowe;)) już sprawdzone, słoiczki ciągle w ruchu w mojej kuchni! Pozdrawiam!

      Usuń
  5. na prawdę przepis godny polecenia !! ale borówka do mięs też mnie zachwyciła z firmy gomar pińczów

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...