poniedziałek, 16 grudnia 2013

Łosoś w cieście piernikowym z żurawiną


Gdyby nie to, że prawie 2 tygodnie temu prowadziłam warsztaty kulinarne w Ikea, zorganizowane przez Trójmiejskie Blogi - nie byłoby tego wpisu, tego przepisu, nie wpadłabym na niego, a napewno nie w tym roku ;)

Miałam przyjemność poprowadzić prawie 3 godzinne warsztaty z okazji "Tworzenia Świąt".
Z artykułów znajdujących się ze sklepiku stworzyć świąteczne przekąski, danie główne i desery!


Były krakersiki, ciasteczka, mini babeczki - z pastami z łososia, kraba, raka, był łosoś wędzony wymieszany z sosem koperkowym. Pyszne placki ziemniaczne również z wędzonym łososiem w ostrzejszym wydaniu i carpaccio z szynki z renifera z balsamico, oliwą, pietruszką i pieprzem. Zmontowaliśmy również kanapkę z chlebka ala'pita z pieczonym łososiem i coś absolutnie przepysznego: łososia w cieście piernikowym na sosie z cydru i żurawiny!


Na deser już zabrakło nam miejsca i czasu ale udało się wyczarować urocze mini babeczki z konfiturą z pomarańczy, kremem czekolodowym i kolorowymi- czekoladowymi dropsami!

Dziś, teraz, dotrzymuję słowa i podaję przepis na najlepszego łososia, który od tych Świąt będzie obowiązkowo na naszym stole!



Dziękuję Ekipie z Trojmiejskich Blogów za zaproszenie a Uczestnikom za zaangażowanie, wspaniałą atmosferę i Wasz czynny udział!




Skladniki na przygotowanie 2 porcji łososia:
  • 2 filety z łososia o wadze około 200 g każdy
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo zmielona sól

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 zółtko

  • rozmącone jajko do posmarowania

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zganieść ciasto, schłodzić w lodówce minimum przez pół godziny
  • łososia - filety bez skóry, umyć, osuszyć, posolić, skropić sokiem z cytryny
  • ciasto podzielić na pół, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy - ma być cienkie, jakbyśmy chcieli powycinać z niego pierniczki
  • ułożyć łososia na środku, zwinąć, brzegi zlepić, wyrównać, żeby tworzył zgrabny prostkokąt
  • zlepieniem do dołu ułożyć na posmarowanej delikatnie olejem blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem, ponakłuwać widelcem
  • wstawić tak przygotowanego łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35-40 minut
  • podawać nalepiej w towarzystwie żurawiny - ja tym razem zaserwowałam tą z tego przepisu - z orzechami i miodem - smakowało rewelacyjnie, ale każde inne wydanie żurawiny będzie idealnie pasowało do tego dania
  • kroić należy bardzo ostrym nożem, zmakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno


Smacznego;)

10 komentarzy:

  1. Ewuś czekałam na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mnie nie bylo na tych warsztatach, jak taki wypas serwowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nazwa potrawy brzmi tak pięknie, że aż czuć aromat w powietrzu:) Z ciekawości i miłości do łososia wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. wciaz mnie zaskakujesz takimi pysznymi pomysłami.

    OdpowiedzUsuń
  5. No zaskoczenie. :) Łososia w "skorupce" jadłam nie raz, ale w skorupce piernikowej... niesamowity pomysł Ewa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nareszcie jest! Czekałam aż opublikujesz ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. To brzmi dziwnie. Ale jednocześnie rewelacyjnie. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowało nieziemsko, polecam wszystkim którzy szukają niebanalnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Choć Święta już za nami, życzę smacznie i spokojnie spędzonych chwil, a w nadchodzącą noc sylwestrową, szampańskiej zabawy oraz pozytywnej energii, która wypełni cały Nowy Rok
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawy przepis:) ...orzenne przyprawy z ciasta i łosoś .. mniam:) pozdrawiam Ewuś i życzę szczęsliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!