Wczoraj była kolejna okazja do prezentów i świętowania, bo były moje urodziny - a dziś.... dzień ciężki mam od rana, o wieczorze nie wspomnę ;(
Ale spokojnie, kilka głębszych wdechów, ukochana meliska w kubku i piszę, piszę post o serniku na wyjątkowo chrupiącym spodzie.
Możecie Go wykonać o każdej porze roku, ale ze względu na obecność masy makowej kojarzy się z Bożym Narodzeniem, więc dodaję przepis, póki choinka stoi w domu, póki pamiętamy jego smak!
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
- 1 szklanka masy makowej (dałam gotową z puszki)
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 50 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 1 kg twarogu na serniki w wiaderku
- 200 ml śmietanki 36 % lub 30 %
- 5 jajek
- 300 g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 3-4 łyżki suchego maku
Przygotowanie:
- z mielonych orzechów, migdałów, jajka i masła zagnieść kruche ciasto, jak tylko połączą sie składniki dodać masę makową i ponownie wyrobić - tworząc jednakową masę, schłodzić w lodówce
- spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
- piekarnik nastawić na 175 stopni
- na spód tortownicy wyłożyć makowe ciasto
- twaróg połączyć ze śmietanką i budyniem
- jajka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę i dodać do masy serowej cały czas miksując
- przelać ciasto do formy, posypać brzegi makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec 1 godzinę
- po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny schować do lodówki
- tuż przed podaniem można sernik udekorować - ja z okazji Świąt użyłam do tego opłatkowych - tematycznych dekoracji
Smacznego ;)
I ta makowa gwiazdeczka :D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko - muszę zrobić :) Zostało mi nawet trochę masy makowej, na imprezę sylwestrową idealny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ilona
Zapisuję sobie :) To taki trochę seromakowiec choć sera więcej i ze smietanką, dlatego zapiszę sobie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWygląda extra. Wierzę ,że i smakuje. Pewnie wrócę tu z kajecikiem. Moc życzeń świąteczno urodzinowo noworocznych|:-)
OdpowiedzUsuńWspaniale, że miałaś udane Święta :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że kolejne dni będą lżejsze od wczorajszego...
A sernik wygląda cudownie :)
Bardzo ładny serniczek w pięknych okolicznościach :)
OdpowiedzUsuń