Wszystko dzięki pięknej formie jaką dostałam w nagrodę za Najpiękniejsze Przetwory 2013 roku od firmy Weck, w słoikach której zamykam wiele "tworów-przetworów".
Była to dla mnie bardzo miła niespodzianka, a ciasto z wygranej formy smakuje naprawdę wyjątkowo :)
To, które widzicie na zdjęciach to już drugie, pierwsze zjedzone w całości, drugie upiekłam jak jeden z obżarciuchów spał, a drugi był poinformowany, że dopiero jutro będzie mogł sobie je zjeść ;)
I właśnie to Apple pie dedykuję P. Marzenie i P. Annie, które to bardzo prosiły mnie o przepis (na mailu i na fb )
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
- 180 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 7 łyżek bardzo zimnej wody
- 4 duże jabłka
- 75-100 g brązowego cukru (zależy jak słodkie mamy jabłka)
- otarta skórka z 1 cytryny
- 5-6 goździków
- 1-2 łyżki mąki
- 25 g zimnego masła
- 1 jajko
- na stolnicy albo w misce umieścić mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól i wodę - zagnieść ciasto - podzielić na 2 części - większą i mniejszą - (2/3 i 1/3)
- większą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy - ma być troszkę większe od formy
- nawijając na wałek nałożyć na formę, równo wyłożyć, wystające brzegi zostawić
- w przepisie jest napisane, żeby podpiec spód, ja tego nie robię, posypuję go tylko niewielką ilością mąki
- wstawić formę z ciastem do lódówki i pozostałą część ciasta też
- teraz obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, goździki - chyba, że nie lubimy to pomijamy i otartą skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy
- odejmujemy około szklanki jabłek, ja właśnie do nich dodałam goździki i rozdrabniamy blenderem, dodajemy do reszty jabłek, mieszamy i dodajemy mąkę, ponownie mieszamy
- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wyciągamy formę ze schłodzonym ciastem z lodówki, wykładamy jabłka, na to układamy masło w małych kawałeczkach (możemy te masło rozpuścić i delikatnie polać jabłka)
- z pozostałego ciasta wycinamy paski - układamy w kratkę
- brzegi ciasta dopiero teraz zwijamy tworząc ładny, równy rant i zakrywając to co trzeba zakryć - czyli wykończenia naszych pasków ;)
- smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopi pieczemy do zezłocenia się kratki na cieście- około 30-35 minut
- zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, żeby się idealnie związało i kroiło lub zjadamy gorące z lodami waniliowymi ;)
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńpiękna tarta!
OdpowiedzUsuńBoskoooo... mam jabłka... masło... i forma na tartą też gdzieś byla.
OdpowiedzUsuńA jak nie, to w tortownicy zrobie,takiego mam smaka!!!
Właśnie piję kawkę poranną i widzę oczami wyobraźni pyszny kawałek ciasta twojego, obok niej:)
OdpowiedzUsuńForma cudna, a na widok ciasta aż mi ślinka cieknie - muszę sobie takie zrobic!
OdpowiedzUsuńprzepiękna jest ta foremka, a ciacho - bajka :) no i nagroda jak najbardziej zasłużona, bo jesteś mistrzynią przetworów :))
OdpowiedzUsuńPrzepiękna forma .... na pewno ciasto w niej upieczone smakuje cudnie:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda jak dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńWygrana zdecydowanie Ci się należała ;) Ciasto piękne, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne to ciasto Ewciu! Chętnie skubnęłabym kawałeczek, taki większy nieco ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
ulubione ciasto z jabłkami, wyszło pięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie sie prezentuje Ewus :)
OdpowiedzUsuńJak znalazł na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńJak znalazł na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuń