wtorek, 1 kwietnia 2014

Maślane, drożdżowe, z orzechami! Bułeczki maślane!

Z dedykacją dla pewnej Moniki M. z Fb, która dopinguje, motywuje i aktywnie mnie zachęca do pracy i dzielenia się z Wami przepisami! A także dla Ilony i mojej ukochanej Kaśki!!!!!
Dziewczyny - Dziękuję ;)


Te bułeczki upiekłam w niedzielę rano, tuż po śniadaniu i jeszcze gorące zabrałam na nasz niedzielny spacer. Do tego miód, gorąca kawa w termosie, dla Iskierki herbata.
Były pyszne, napewno z tym przepisem pokombinuję jeszcze kilka innych wersji.




Składniki na około 13 mini bułeczek:
  • 400 g mąki tortowej
  • 20 g drożdży
  • około 100 ml słodkiej śmietany 30% lub 36 % w temperaturze pokojowej
  • około 100 ml letniej wody
  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • garść pokrojonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
  • mąke przesiać do miski
  • zrobić rozczyn: w mące zrobić dołek, wsypać do środka rozkruszone drożdże, dodać z 2-3 łyżeczki cukru i  wodę, podsypać kilka łyżek mąki i starannie wymieszać, pozostawić przykryty w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • jajko utrzeć mikserem z resztą cukru na puszystą masą
  • masło rozpuścić, ostudzić
  • gdy rozczyn podwoi swoją objętość ( po około 20 minutach), dodawać czyli podsypywać resztę mąki, dodać śmietankę, ubite jajko z cukrem, dodać szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto - dokładnie mieszać wszystkie składniki, wybijając ciasto, tak, aby jak najwięcej weszło powietrza, na gładką i lśniącą masę
  • gdy odstaje od ręki i miski wlewać stopniowo rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, wyrównać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce - ma podwoić swoją objetość, u mnie rosło dobrą godzinę
  • wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, chwilke wyrabiamy i dzielimy na kilkanaście równych porcji - ja zawsze ważę całe ciasto i odważam potem kawałek po kawałku taki sam na jedną bułeczkę
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać bułeczki jedna obok drugiej - mają mieć około 0,5 cm odstępu pomiędzy sobą
  • przykryć, odstawić do ponownego podwojenia swojej objętości
  • tuż przed pieczeniem posmarować mlekiem, posypać orzechami ziemnymi 
  • piec w 180 stopniach około 18-20 minut- aż się konkretnie zezłocą   


 Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Te bułeczki wyglądają tak bosko, że sama wypróbuję przepis i to jak najszybciej <3 Super
    Ściskam
    Ps. Dziękuję za dedykację

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli sezon piknikowy otwarty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomina mi brioszkę ; p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewuniu przepiękne są te bułeczki. Coś pysznego !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy takie bułki, mój Olek nie umie isę od nich oderwać:). Musieliście miec bardzo przyjemny spacer:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!