Za to nasz, choć mega zajęty i pracowity, dzięki babie czekoladowej słodki był od rana ;)
Z racji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, będą Wam serwować słodkości typowo "zajączkowe" - dziś zaczynamy od prostej ale pysznej czekoladowej baby, po ktorej zostały już tylko zdjęcia i słodkie wspomnienie.
Składniki na keksówkę:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
- masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - odłożyć z 3-4 łyżki do polania babki po upieczeniu
- mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę i kakao, wymieszać
- jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - jak do biszkoptu
- dodawać do powstałej masy na przemian łyżkę mąki i łyżkę jogurtu - już na małych obrotach - tylko do połączenia się składników
- na sam koniec dodać rozpuszczoną czekoladę
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto
- piec w 150 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka
- wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, tuż przed podaniem ozdobić odłożoną polewą i udekorowac jadalnymi bratkami ;)
Smacznego ;)
mniam, fajnie zjeść takie ciacho w plenerze, a do tego pyszna kawa, rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńJadalne bratki <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam babę czekoladową :) Twoja wygląda pięknie i bardzo chętnie wypróbowałabym przepis, ale nie wiem czy odeprę pokusę zrobienia, jak co roku, z mojego idealnego przepisu. Haha, ale trzeba poszerzać horyzonty.
OdpowiedzUsuńA jadalne kwiaty to jest mój HIT w tym roku. Oj czuję, że będą wszędzie...
Uwielbiam babę czekoladową :) Twoja wygląda pięknie i bardzo chętnie wypróbowałabym przepis, ale nie wiem czy odeprę pokusę zrobienia, jak co roku, z mojego idealnego przepisu. Haha, ale trzeba poszerzać horyzonty.
OdpowiedzUsuńA jadalne kwiaty to jest mój HIT w tym roku. Oj czuję, że będą wszędzie...
I ja mam swoją ulubioną - idelaną babę czekoladową - z tego przepisu
Usuńhttp://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/03/babka-czekoladowa-najlepsza.html
Nie ma lepszej, musisz uwierzyć mi na słowo albo się na nią skusić, upiec i podzielić moje zdanie ;)
Kwiaty jadalne też używam gdzie się da i do słodkichj i wytrawnych dań ;)
O mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super . :) Ja to bym taką chętnie zjadła z masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna ... no i te kwiatki:) buziaki
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMozna dodac do tego ciasta np. wisni?