środa, 9 kwietnia 2014

Żurek na białej parzonej z przepiórczym jajem

Sukcesem naprawdę dobrego żurku jest bardzo dobra kiełbasa i zakwas na żur!
Już od lat kupuję białą kiełbasę ze sprawdzonego żródła i żurek na Wielkanoc gotuję właśnie na cienkiej białej wieprzowej parzonej - na surowej białej i to w grubym wydaniu - ot tak na obiad w powszedni dzień.
 


Składniki:

  • 6-8 białych kiełbasek
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • garść majeranku
  • 400 ml żurku z tego przepisu lub gotowy z butelki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg śmietany
  • 6 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo (przepiorcze 3 minuty)


Przygotowanie:

  • do garnka z wodą - około 1l wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i kiełbasę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut
  • wyjmujemy kiełbasę, ziele i czosnek,dodajemy żur, zagotowujemy około 10 minut
  • zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut
  • kiełbasę kroimy w plasterki, a jajko na pół i nalewamy barszcz



Przepis na domowy zakwas na żur:

Składniki:
  • 3 łyżki mąki żytniej typ720
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 l letniej wody
  • kawałek razowego chleba (ja nie dałam, ale dodałam 1 łyżeczkę zakwasu żytniego)

Przygotowanie:
  • mąkę zalewamy wodą i mieszamy np. koziołkiem żeby nie było grudek
  • dodajemy czosnek i chlebek razowy lub zakwas
  • zakrywamy słoik czystą ściereczką lub gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 5-7 dni, przemieszać raz dziennie koziołkiem

Gdy żur jest kwaszony po raz pierwszy trwa to niestety prawie cały tydzień
ale przy następnym kiszeniu należy pozostawić nieco poprzedniego zakwasu i
wówczas proces ten trwa 3-5 dni. Ja tak zrobię, będę miała dzięki temu żurek
na zupę i do moich wypieków chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!