Już od lat kupuję białą kiełbasę ze sprawdzonego żródła i żurek na Wielkanoc gotuję właśnie na cienkiej białej wieprzowej parzonej - na surowej białej i to w grubym wydaniu - ot tak na obiad w powszedni dzień.
Składniki:
- 6-8 białych kiełbasek
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- garść majeranku
- 400 ml żurku z tego przepisu lub gotowy z butelki
- 3 ząbki czosnku
- 20 dkg śmietany
- 6 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo (przepiorcze 3 minuty)
Przygotowanie:
- do garnka z wodą - około 1l wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i kiełbasę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut
- wyjmujemy kiełbasę, ziele i czosnek,dodajemy żur, zagotowujemy około 10 minut
- zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek, gotujemy jeszcze 5 minut
- kiełbasę kroimy w plasterki, a jajko na pół i nalewamy barszcz
Przepis na domowy zakwas na żur:
Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej typ720
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 l letniej wody
- kawałek razowego chleba (ja nie dałam, ale dodałam 1 łyżeczkę zakwasu żytniego)
Przygotowanie:
- mąkę zalewamy wodą i mieszamy np. koziołkiem żeby nie było grudek
- dodajemy czosnek i chlebek razowy lub zakwas
- zakrywamy słoik czystą ściereczką lub gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 5-7 dni, przemieszać raz dziennie koziołkiem
Gdy żur jest kwaszony po raz pierwszy trwa to niestety prawie cały tydzień
ale przy następnym kiszeniu należy pozostawić nieco poprzedniego zakwasu i
wówczas proces ten trwa 3-5 dni. Ja tak zrobię, będę miała dzięki temu żurek
na zupę i do moich wypieków chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!