piątek, 3 stycznia 2014

Choinka z ciasta francuskiego / kapusta i grzyby z czerwonymi porzeczkami, imbirem i miodem


Wiem, że już po Świętach, ale choinki napewno nadal stoją dumnie w Waszych domach i przypominają o tym jak było pięknie i pysznie :)

Możecie wykorzystać przepis a uformować cokolwiek się Wam zamarzy: kwadrat, kółko, uśmiech, księżyc, cokolwiek ;)


Przygotowanie nadzienia już po ugotowaniu kapusty i grzybów trwa kilkanaście minut, a całej kompozycji około 30-40 minut; polecam, jest pysznie, szybko i jak widać - efektownie!





Składniki:

  • około 400 - 450 g nadzienia
  • porcja ciasta francuskiego
  • jajko lub woda do posmarowania brzegów ciasta
Nadzienie:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 150 ml dżemu z czerwonych porzeczek i imbiru z tego przepisu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, świeżo zmielona sól morska
  • garść porzeczek czerwonych - ja ma zamrożone :)


Przygotowanie:
  • grzyby namoczyć przynajmniej na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc
  • następnego dnia je obgotować - około 20-25 minut
  • kapustę pokroić, zalać zimną wodą, tylko żeby ją zakryć i ugotować - około 30-40 minut
  • wystydzone grzyby pokroić, wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię na 2- 3minuty, żeby odparowały
  • dodać olej lub oliwę i chwilę posmażyć - 3-4 minuty
  • dodać odcedzoną kapustę, masło, wszystkie pozostałe składniki oprócz porzeczek i dżemu z porzeczek i imbiru
  • na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przesmażać, po 10 minutach dodać dżem i porzeczki - kilka zostawić do dekoracji i posmażyć jeszcze z 5 minut 
  • rozłożyć płat francuskiego ciasta na desce, równomiernie rozłożyć nadzienie, zwinąć w rulon - roladę, dość ciasno
  • pokroić na 1,5 cm krążki, ułożyć już poziomo w dowolnie wybrany kształt - ja nadałam kształt choinki
  • brzegi ciasta posmarować wodą lub rozmąconym jajkiem
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec do osiągnięcia złotego koloru ciasta - około 15-20 minut


Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Wygląda zjawiskowo i pewnie tak smakuje :)
    Pozdrawiam
    Ollina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa, czemu tak mało Cie ostatnio na blogu ?:(
    Kiedyś przepisy było bardzo często i bardzo fajne, teraz rzadko coś dodajesz:(
    Pozdrawiam i bywaj częściej ! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia - mam nową pracę prawie od 4 miesięcy , która bardzo mnie absorbuje i nie mam czasu... ;( sama nad tym ubolewam, postanowiłam spróbować poukładać jakoś i pracę, dom i blog i może uda mi się wskoczyć na dawne tory - ale nie wiem jak mi się to uda ;( Myślałam nawet, żeby zrezygnować, ale mi szkoda tego co już osiągnęłam, co stworzyłam... przykro mi, że zawiodłam, ale i tak przypłacam to już snem, okropnym zmęczeniem i staram się przynajmniej na fb nadrobić i utrzymac kontakt z czytelnikami.

      Pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  3. A ja na początku pomyślałam że to choinka z makiem :D Pysznie wygląda Ewuś!
    Trzymam kciuki za nową pracę i żebyś wskoczyła na dawny tor - wiem co to znaczy nie mieć czasu, kiedy doba ma za mało godzin.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!