logo

poniedziałek, 31 marca 2014

Słodki poniedziałek i baba podwójnie czekoladowa

Dziś wyjątkowo późno osładzam Wam poniedziałek - musicie mi wybaczyć!
Za to nasz, choć mega zajęty i pracowity, dzięki babie czekoladowej słodki był od rana ;)
Z racji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, będą Wam serwować słodkości typowo "zajączkowe" - dziś zaczynamy od prostej ale pysznej czekoladowej baby, po ktorej zostały już tylko zdjęcia i słodkie wspomnienie.




Składniki na keksówkę:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
  • masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - odłożyć z 3-4 łyżki do polania babki po upieczeniu
  • mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę i kakao, wymieszać
  • jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - jak do biszkoptu
  • dodawać do powstałej masy na przemian łyżkę mąki i łyżkę jogurtu - już na małych obrotach - tylko do połączenia się składników
  • na sam koniec dodać rozpuszczoną czekoladę
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto
  • piec w 150 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka
  • wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, tuż przed podaniem ozdobić odłożoną polewą i udekorowac jadalnymi bratkami ;)    

Smacznego ;)

9 komentarzy:

  1. mniam, fajnie zjeść takie ciacho w plenerze, a do tego pyszna kawa, rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babę czekoladową :) Twoja wygląda pięknie i bardzo chętnie wypróbowałabym przepis, ale nie wiem czy odeprę pokusę zrobienia, jak co roku, z mojego idealnego przepisu. Haha, ale trzeba poszerzać horyzonty.
    A jadalne kwiaty to jest mój HIT w tym roku. Oj czuję, że będą wszędzie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babę czekoladową :) Twoja wygląda pięknie i bardzo chętnie wypróbowałabym przepis, ale nie wiem czy odeprę pokusę zrobienia, jak co roku, z mojego idealnego przepisu. Haha, ale trzeba poszerzać horyzonty.
    A jadalne kwiaty to jest mój HIT w tym roku. Oj czuję, że będą wszędzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja mam swoją ulubioną - idelaną babę czekoladową - z tego przepisu
      http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/03/babka-czekoladowa-najlepsza.html

      Nie ma lepszej, musisz uwierzyć mi na słowo albo się na nią skusić, upiec i podzielić moje zdanie ;)
      Kwiaty jadalne też używam gdzie się da i do słodkichj i wytrawnych dań ;)

      Usuń
  4. O mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super . :) Ja to bym taką chętnie zjadła z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka piękna ... no i te kwiatki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Mozna dodac do tego ciasta np. wisni?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...