czwartek, 3 kwietnia 2014

Jaja przepiórcze w tymiankowo-pomarańczowej marynacie

Wielkanoc zbliża się do nas małymi krokami. Jest czas na ustalenie świątecznego menu, wypróbowaniu przepisów, wymyśleniu nowych.
U nas na stole królują jaja i biała kiełbasa! 
Już dziś namawiam Was na wypróbowanie jaj marynowanych w białej zalewie octowej, w balsamico czy jak dziś pomarańczowo-tymiankowej.
O jajach w białym wydaniu będę Wam często przypominać głównie na fb.
Wiele osób już je zrobiło, zachwala, więc bardzo,ale to bardzo Wam polecam! To nasz numer 1!





Składniki:
  • 20 przepiórczych jaj
  • 1 duża pomarańcza
  • kilka gałązek świeżego tymianku - 4-5
  • 1 suszona ostra papryczka
  •  marynata: 1 szklanka wody, 1/2 szklanki octu winnego z białego wina, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego,  zagotować, ostudzić
 
Przygotowanie:
  • obrać jajka, nie uszkadzając ich
  • pomarańcze umyć, pokroić na plasterki
  • w słoiku ułożyć na przemian pomarańcze, jajka, gałązki tymianku, ostrą papryczkę
  • całość zalać letnią marynatą, odstawić do lodówki na 4-5 dni
  • po tym czasie czuć już w każdym kęsie pomarańczowo-tymiankową marynatę z ostrym "pazurem" od papryczki i pieprzu


Smacznego ;)
 

3 komentarze:

  1. ciekawostka, bardzo intrygujące połączenie. Chętnie wypróbuję. tym bardziej, że ostatnio się do jajek przepiórczych przyzwyczaiłam.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o potrawy to wszystko już mam ustalone ale ciasta już gorzej xd Tyle takich wspaniałych przepisów , że sama nie wiem co wybrać ; p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja marynuję
    kurze jaja.Tez są bardzo smaczne.W tym roku skorzystam z Twojej propozycji,ciekawy skład tej marynaty!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!