logo

poniedziałek, 3 marca 2014

Słodki poniedziałek- Sernik porzeczkowy na zimno z whisky

Wczorajsza niedziela była wyjątkowa - istne szaleństwo w kuchni, gdyby jeszcze było komu zjeść - gotowałabym, mieszałabym, piekła dalej ;)
Co powstało nie będę wymieniać, dowiecie się niebawem na blogu, ale przy okazji mojego kulinarnego wyżycia się wpadłam na pomysł bardzo fajnego cyklu!
Słodki poniedziałek- bo kiedy tylko ten dzień tygodnia nastaje myślimy już o piątku, dlaczego sie nim nie cieszyć, no dlaczego? Ja to zmieniam i poniedziałek będę Witać Was słodkim "co nie co".
Chcę sprawić, by po powrocie z pracy i przedszkola do domu - usłyszeć - jak fajnie, że dziś poniedziałek, będzie ciasto, deser, słodkość od Mamy i Żonki ;)
I wprowadzam to na stałe, tak jak ciasta na weekend nie będzie - chyba, że konkretna impreza czy spotkanie będzie zobowiązywało do jego upieczenia bądź przygotowania, tak w poniedziałek będzie zawsze - i co, podoba się? ;)
Dołączycie i w Waszych domach też będą SŁODKIE PONIEDZIAŁKI? ;)
Ja swój dzisiejszy już bardzo lubię i nie mogę doczekać się tego za tydzień!




Dzisiejszy przepis jest konkretny, bo z procentami! Wyjątkowo ominie ta słodkość moją Iskierkę - ale mam dla Niego owoce z galaretką, więc SŁODKI PONIEDZIAŁEK będziemy mieli wszyscy!




Składniki na formę o średnicy 15 cm:
  • 8-9 biszkoptow typu lady fingers
  • około 1,5 szklanki czerwonych porzeczek (użyłam zamrożonych z ogrodu mojej Mamy)
  • 500 g mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • około 60-70 ml whisky
  • 100 ml serka waniliowego
  • 50 ml ciepłej wody + sok z 1/2 cytryny + 1 łyżka miodu
  • 4 łyżeczki żelatyny - zalane 3-4 łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczone w 100 ml gorącej wody
  • 1 banan
  • 1 galaretka cytrynowa - przygotowana według przepisu na opakowaniu

Przygotowanie:
  • wyłożyć spód formy papierem do pieczenia
  • przygotować żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić
  • przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu
  • mascarpone  i serek waniliowy umieścić w misie miksera, dodać cukier puder, dokładnie ze sobą połączyć na średnich obrotach, dodać whisky, wymieszać, pomału dodawać wystudzoną żelatynę
  • nasączyć słodko-kwaśną wodą biszkopty
  • wyłożyć połowę kremu, na to cieniutką warstwę porzeczek, drugą warstwę kremu - wyrównać
  • resztę porzeczek rozłożyć na samych brzegach tworząc okrąg
  • do środka ułożyć plasterki banana wcześniej skropione sokiem z cytryny
  • ciasto zalać ostrożnie tężejącą galaretką, wstawić do lodówki, żeby zupełnie stężało minimum na 2 godziny,ozdobić listkami mięty
  • kroić nożem zanurzonym we wrzątki

Smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. U mnie było dziś imprezowo na całego, bo piwo obaliłam z przyjaciółką :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny jest!
    Skuszę się, ale latem,gdy będą świeże porzeczki, bo niestety zamrożonych nie posiadam.
    Piękne zdjęcia pełne lata.
    Pozdrowionka :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest przepiękne! jak już bym nacieszyła wzrok,zaspokoiłabym moje kubki smakowe...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mając tak wspaniałe ciasto można pięknie zacząć tydzień:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...