Na pierwszy raz skorzystałam z przepisu podanego na ulotce od tarty, ale oczywiście co nie co zmieniłam, bo nie byłabym sobą;)
Składniki na formę do tarty 28 cm średnicy:
- 160 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 75 g + 25 g cukru
- 75 zimnego masła
- gruszki z syropu - u mnie w waniliowym syropie mojej produkcji
- 5 łyżek dżemu gruszkowego z imbirem i cytryną mojej produkcji
- 100 g mielonych migdałów
- cukier puder
Przygotowanie:
- zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
- ubić 2 jajka z 25 g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, do powstałej masy dodać migdały i dokładnie wymieszać
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
- wyleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
- rozprowadzić masę migdałową a na niej ułożyć gruszki, posmarować dodatkowo dżemem gruszkowym
- piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
- ostudzić tartę, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
Smacznego;)
mniam, gruszki, wanilia, bosko.
OdpowiedzUsuńI to zatopione w masie migdałowej! Pozdrawiam
UsuńTa tarta wygląda przesmacznie! A wiesz czemu? :) Bo świetne zdjęcia zrobiłaś! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Było i słonecznie i zimno, ae udało się;) A wygląda przesmacznie, bo taka jest!!!
UsuńGruszkowa, czyli pyszna!
OdpowiedzUsuńJuż wiem, do czego będę je używać;) Zamówienie na tartę mam na niedzielę;)
Usuńwspaniały pomysł:)uwielbiam desery z gruszką w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, w oryginalnym przepisie były morele, które akurat nam by tak nie przypadły do gustu;)
UsuńAleż to musi być pyszne! A może się zamienimy - u mnie też gruszki?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nie ma sprawy;) Gdzie mam wysłać, tylko upiekę, bo tej już nie ma;)
Usuńpyszne zdjęcia.muszę wyzdrowiec i zaprosic się na kolejny wypiek ze słodko zapowiadajacej się serii o roboczym tytule "Ewa i jej tarta ", a może jakaś wytrawna perełka się trafi..czekam niecierpliwie:)
OdpowiedzUsuńsąsiadka
pytanie:
czy z wiśniami z domowego kompotu mogę spróbowac zrobić?
bo ja taka nieśmiała kulinarnie:)
Dziękuję, tarta też taka była - pyszna;) Pewnie, że możesz, ja na niedzielę upiekę z czereśniami, musisz tylko dobrze je odsączyć;) Wytrawne też robię i będą;) Zapraszam i zdrówka życzę!
OdpowiedzUsuńp.s. i nie nazywaj się już Anonimowy :( proszę;)