logo

piątek, 9 marca 2012

Waniliowe gruszki zatopione w migdałowym cieście - tarta

Dostałam piękną formę do tarty, zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. Musiałam przetestować i jestem zachwycona. Pięknie się w niej piecze, dzięki wyjmowanemu dnu tartę można wyjmować z formy w prosty sposób. Jest cudna, jest moja!

Na pierwszy raz skorzystałam z przepisu podanego na ulotce od tarty, ale oczywiście co nie co zmieniłam, bo nie byłabym sobą;)



Składniki na formę do tarty 28 cm średnicy:

  • 160 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 75 g + 25 g cukru
  • 75 zimnego masła
  • gruszki z syropu - u mnie w waniliowym syropie mojej produkcji
  • 5 łyżek dżemu gruszkowego z imbirem i cytryną mojej produkcji
  • 100 g mielonych migdałów
  • cukier puder



Przygotowanie:
  • zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
  • ubić 2 jajka z 25 g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, do powstałej masy dodać migdały i dokładnie wymieszać
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
  • wyleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
  • rozprowadzić masę migdałową a na niej ułożyć gruszki, posmarować dodatkowo dżemem gruszkowym
  • piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
  • ostudzić tartę, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem

Smacznego;)

12 komentarzy:

  1. mniam, gruszki, wanilia, bosko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to zatopione w masie migdałowej! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ta tarta wygląda przesmacznie! A wiesz czemu? :) Bo świetne zdjęcia zrobiłaś! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Było i słonecznie i zimno, ae udało się;) A wygląda przesmacznie, bo taka jest!!!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Już wiem, do czego będę je używać;) Zamówienie na tartę mam na niedzielę;)

      Usuń
  4. wspaniały pomysł:)uwielbiam desery z gruszką w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, w oryginalnym przepisie były morele, które akurat nam by tak nie przypadły do gustu;)

      Usuń
  5. Ależ to musi być pyszne! A może się zamienimy - u mnie też gruszki?:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy;) Gdzie mam wysłać, tylko upiekę, bo tej już nie ma;)

      Usuń
  6. pyszne zdjęcia.muszę wyzdrowiec i zaprosic się na kolejny wypiek ze słodko zapowiadajacej się serii o roboczym tytule "Ewa i jej tarta ", a może jakaś wytrawna perełka się trafi..czekam niecierpliwie:)
    sąsiadka
    pytanie:
    czy z wiśniami z domowego kompotu mogę spróbowac zrobić?
    bo ja taka nieśmiała kulinarnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję, tarta też taka była - pyszna;) Pewnie, że możesz, ja na niedzielę upiekę z czereśniami, musisz tylko dobrze je odsączyć;) Wytrawne też robię i będą;) Zapraszam i zdrówka życzę!

    p.s. i nie nazywaj się już Anonimowy :( proszę;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...