Składniki:
- 8 plastrów karkówki - około 600 g
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 dymki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty
- 1 duża pietruszka
- 2-3 duże marchewki
- 1 por - biała część
- słoik o,5 l pomidorów bez skórki - ja mam swojej roboty z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
- 250 ml wywaru warzywnego
- 200 g kaszy gryczanej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- marynujemy karkówkę: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, tymianek, majeranek, papryka, dymka drobniutko pokrojona i wyciśnięty ząbek czosnku - wymieszać i posmarować rozbite plastry karkówki, wstawić do lodówki na kilka godzin - ja zazwyczaj robię to z rana i moja karkówka spędza 5-6 godzin w marynacie
- kapustę kroimy na cienkie paski, por w plasterki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plastry takie po skosie, warzywa obsmażamy na 2 łyżkach oliwy, żeby zachowały chrupkość
- do naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę, na to kładziemy 1/3 warzyw, na to 4 plastry karkówki, warzywa,karkowka,warzywa, na to wykładamy pomidory, całość zalewamy bulionem, posypujemy świeżo zmieloną solą, pieprzem kolorowym i polewamy 2 łyzkami miodu, dodajemy liście laurowe, przykrywamy
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy koło 1-1,5 godziny
Smacznego;)
Smakowite danie z przepysznymi ziołami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Było delikatnie, pysznie, mięsko rozpływało się w ustach;)
Usuńwygląda mniam:)
OdpowiedzUsuńmam zamrożony kawał karkówki- obawiałam się że powstanie z tego banalny -upieczony kawał mięsa..ale może dzięki takiej inspiracji wysilę się odrobinę...
nie wiem co na kapustę moi zjadacze powiedzą?
a co u cytryn słychać?
Polecam do zrobienia - kapusta podsmażona na oliwie w towarzystwie innych warzyw jest aż słodka, komponuje się pysznie! polecam, danie robi się samo;)
UsuńA cytrynki spoglądają na mnie ze słoika, jesteśmy pojutrze na półmetku;)
w takim razie pozdrowienia dla cytryn:)
Usuńbardzo ciekawa jestem efektu upchnięcia cytrusów do słoika:))
oczywiście dla reszty Rodziny też pozdrowienia:)
Dziękujemy;) Pachną póki co kwaśno jak do nich zaglądałam;) Pozdrawiamy i smacznej karkóweczki życzę;)
UsuńCzyli gotowe danie "jednogarnkowe":) Lubię takie, bo pyszne a się nie napracujesz!
OdpowiedzUsuńTak i za każdym razem można kombinować z dodatkami;)
UsuńPychotka:)) zapisuję w ulubionych, bo tu koło mnie koneser karkówki krzyczy, że on też chce taki obiad;))
OdpowiedzUsuńKochana, masz naprawdę genialne pomysły kulinarne! ;) A zdjęcia coraz ładniejsze... ;) Buziaki! ;)
OdpowiedzUsuńpysznie i apetycznie wygląda. super.
OdpowiedzUsuń