Może być podana na obiad albo wczesną kolację.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g mielonego z szynki
- 100 - 120 g suchego makaronu
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb pszennych
- ulubione przyprawy - u mnie papryka ostra, słodka, sól, pieprz, bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- czarne oliwki - ja dałam z pestkami
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżeczki oliwy
- masło do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania
Przygotowanie:
- makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić
- mięso doprawić według własnych upodobań, dodać otręby i jajko
- cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę
- czosnek wycisnąć przez praskę
- na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć
- dodać koncentrat, chwilkę go przesmażyć, dodac bulion, zagotować, odstawić do ostygnięcia
- na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę oliwy
- z doprawionego mięsa uformować malutkie mięsne kuleczki, obsmażyć z każdej strony
- formę wysmarować masłem, posypać delikatnie bułką tartą
- do sosu dodać jogurt, dokładnie wymieszać
- wyłożyć makaron, na to mięsne kulki, zalać sosem, posypać oliwkami i żołtym serem
- zapiekać w 200-220 stopniach około 10-15 minut, do rozpuszczenia się sera
Smacznego;)
Wygląda przesmacznie:) a jak fajnie wyglądają te błyszczące oliwki:)
OdpowiedzUsuńJak korale;)Jadalne;) Pozdrawiam!
UsuńPychotka! Pulpeciki i makaron...jako zapiekanak nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! ja często tak kombinuję;)
UsuńA Twoje Chłopaki pewnie zjadły, aż im się uszy trzęsły!;-))
OdpowiedzUsuń... zabrakło dla mnie... na szczęście miałam zupę szczawiową;)
UsuńLubię takie zapiekanki:) Fajna owalna forma:) Podoba mi się:) No i jest biała, ja mam bzika na tym punkcie:)
OdpowiedzUsuńMogłam podać to wszystko razem, ale tak i mniej pracy i jakaś odmiana;) Ja też mam bzika na punkcie białej zastawy - jak pewnie już zauważyłaś - prawie wszystko mam białe;)
Usuńpyszna kompozycja :).
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńuwielbiam klopsiki, taka zapiekanka to dla mnie cudo.
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych zapiekanek :)
OdpowiedzUsuńPycha ! Eve jesteś mistrzynią, zapiekanka wspaniała !
OdpowiedzUsuńOooch, tak to cudownie wygląda że przepis zapisuję i zdam relację co mi z tego wyszło;)
OdpowiedzUsuńDoradźcie mi w jakich ilościach i czym doprawić mięso mielone aby było w porządku do tej potrawy. Jestem dopiero początkująca ;-) proszę o składniki na pól kilo mięsa. Np. ile łyżeczek czego itp. Będę bardzo wdzięczna,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Na tą ilość mięsa - około 300 g - wszystkich, które wymieniłam - pełna mała łyżeczka, a najwięcej tej, którą najbardziej lubimy - trzeba uważać z solą, około 1/5 lyżeczki - zawsze można dosolić sos;) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję ślicznie za odpowiedź,
UsuńPozdrawiam ;-)
Nie ma za co, na 0,5 g mięsa daję około 1 łyżki przypraw: paprykę słodką, pieprz kajeński, pieprz ziołowy, majeranek, sól, czosnek :)
UsuńProszę podpisywać się chociaż imieniem, żebym wiedziała do Kogo się zwracam, Pozdrawiam/Ewa
Wczoraj zrobiłam, coś pysznego! Dziękuję za przepis ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Edyta
Proszę bardzo, miło mi;) Polecam się i zapraszam, jak są pytania, to pytać proszę śmiało;)
UsuńPozdrawiam!