logo

piątek, 20 kwietnia 2012

Pleśniak dla Joli!

Wczoraj koło godziny 19-tej dałam się namówić na upieczenie pleśniaka, mąż został wysłany do piwnicy po dżem z czarnej porzeczki - wrocił z jednym, ostatnim słoikiem - jakby czekał na tą okazję.


Szkoda, że nie mam zamrożonych owoców moich "czarnych pereł" - uwielbiam czuć całe owoce w tym bardzo popularnym i znanym cieście.


Był czas, że robiliśmy je 2 razy w tygodniu - ten czas się zbliża i w sezonie często będzie gościć na naszym stole.


Przepis mam już dopracowany od lat pod siebie, każdy pewnie robi go inaczej, pomimo kilku warst ciasto robi się bardzo szybko, tak samo szybko znika;)



Jolu - ten pleśniak dedykuję Tobie - smacznego!




Składniki na blaszkę 23 x 23:
  • 200 g zimnego masła
  • 2, 5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka - żołtka i białka osobno
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki, ja daję 0,5 l ( w sezonie szklanka świeżych owoców albo mrożonych )



Przygotowanie:
  • wsypać mąkę do dużej miski, dodać proszek, 3 łyżki cukru, sól, wymieszać
  • zimne masło - prosto z lodówki drobno pokroić, posiekać - ja kroję na cieniutkie drobne kawałeczki prosto do miski z suchymi składnikami, wymieszać
  • oddzielić żołtka od białek - wstawić do lodówki, a żółtka dodać do miski i zagnieść ciasto
  • podzielic na 3 części, do jednej dodać kakao, schłodzić w lodówce przez godzinę
  • wyłożyć blaszkę papierem do pieczenie, piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  • zetrzeć 1 jasną kulę, wyłożyć na to dżem  ( i owoce - jeśli mamy)
  • zetrzeć kakaową kulę
  • białka wyjąć z lodówki, ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i już na sam koniec mąkę ziemniaczaną
  • ubitą pianę wyłożyć na ciasto, zetrzeć ostatnią jasną kulę
  • piec w 180 stopniach około 40-45 minut (do suchego patyczka, gdyby beza i kruszonka były już gotowe a ciasto jeszcze nie, przykryć arkuszem papieru i piec do suchego patyczka)
  • wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia

Smacznego;)

37 komentarzy:

  1. to ciacho mogę jeść i jeść....jak siądę to cała blacha moja!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest... dlatego jak jest sezon na czarną porzeczkę i tuż po nim... piekę non stop - aż się znudzi;)

      Usuń
  2. Moje Kochane Twory Potwory, dziekuje serdecznie za ten przepis. Wygląda cudnie, własnie tak jak powinien wygladać wspaniały ,smaczny pleśniak z czarna porzeczką i moja ulubiona warstwa bezy na wierzchu. Dzisiaj to ja spędze wieczór z pleśniakiem w tle, mmmmmm juz czuje jego zapach i smak. Duża buźka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać czy Tobie-Wam smakował i wtedy podziękujesz;)

      Usuń
  3. wygląda niezwykle smacznie! :)

    muszę w końcu spróbować go upiec - na pewno z tego przepisu bo prezencji mu zdecydowanie nie brakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pleśniaczka:) szczególnie z czarną porzeczką,,,mmmm,, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znam pleśniaka tylko z czarną porzeczką;)

      Usuń
  5. Nie ma to jak dobry, domowy pleśniak;-) Aż się zrobiłam głodna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. M. mnie właśnie ochrzanił, że dawno nie piekłam i że już nie ma... a dżemu brak;) Ach te rozpieszczone moje chłopaki....;)

      Usuń
  6. Nie znam tego ciasta, ale wnioskując z przepisu i wyglądu, jest chyba przepyszny ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę?;) Ja jak byłam małą dziewczynką, to myślałam, że on jest naprawdę z pleśnią;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Jadłam go kiedyś, ale nie wiedziałam, że ma taką dziwną nazwę:) pyszny jest:) P.S. Z wiśniami też smakuje elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiśniami nie znam, a dżemy mam wiśniowe;) Dzięki za podpowiedż, za tydzień zapraszam na wiśniową wersję w takim razie;)

      Usuń
  8. o matusiu... (mlask, mlask) :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. pleśniak jest genialny, nie wiem czemu u mnie w rodzinie się go nie robi;<

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciasto, jedno z moich ulubionych :) Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie pleśniak jest ponadczasowy!;) Częstuj się Kochana, może kiedyś w końcu...;)

      Usuń
  11. Dla mnie ta blaszka to za mało ,na tyle ludu to ja z podwójnej porcji muszę hahaha ,a z drugiej strony aż mi wstyd bo ja tylko raz w życiu jadłam i pamiętam ,że pyszny był ale jeszcze nigdy sama go nie robiłam.Musze ten stan naprawić:)Twój wygląda obłednie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla moich chłopaków myślałam, że starczy, ale jak dziś moi braci zobaczyli pleśniaka na blogu - rozdzwonił się telefon, czy mam go w realu i został pożarty, co do okruszka... miałam dziś nalot;) Niestety nie mam już dżemu z czarnej porzeczki, ale Karolka mi podpowiedziała, że z wiśniami też pysznie smakuje - takie mam, więc za tydzień wiśniowy będzie;) pewnie etż pyszny, ale jednak ta nutka kwaśnej porzeczki ma tu znaczenie;)

      Usuń
  12. ciasto pierwsza klasa, nabrałam ogromnej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej!!! Aż ślinka cieknie! Od bardzo dawna chodzi za mną pleśniak, chyba przyjdzie na niego pora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na Twoją wersję z niecierpliwością;) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Pleśniak jest genialny - nie dość że prosty i prawie sam się robi, to jeszcze doskonale sprawdza się w roli placka dla tłumu :D Mało tego, zawsze zachwyca smakiem....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, jest prosty w zrobieniu i przyjemnie się go piecze, a efekty... zachwyt za każdym razem, tak jak piszesz, nie inaczej;)

      Usuń
  15. Jeszcze nie piekłam pleśniaka. A, że wygląda bardzo smakowicie i szybko się przygotowuje, to na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wyniki jak smakował;) Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  16. Mniam mniam:) Ja pleśniaka robię z jabłkami:)Z porzeczka jeszcze nie robiłam:) Skusze sie jak tylko jej dopadne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie drukuję sobie przepis i idę robić pleśniak z Twojego przepisu :) Nie mam dżemu, ale mam za to świeże porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To będzie jeszcze lepszy, czekam na wrażenia;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Jednak nie zrobiłam, bo doczytałam, że to ma być dżem + porzeczki, więc dokupiłam konfiturę i dzisiaj wieczorem zrobię :) Dam znać oczywiście i wystawie odpowiednio-pozytywną recenzję! :)

      Usuń
  18. Chciałam napisać do wszystkich, którzy mają ochotę zrobić pleśniak z tego przepisu - JEST PYSZNY! Robiłam tydzień temu i wyszedł idealnie, smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...