logo

poniedziałek, 29 lipca 2013

Sernik z tonką i wiśniami z wiśniówki

Nie tylko ja uwielbiam serniki, nie tylko ja uwielbiam je piec;)
Poznałam kolejnych serniko-Smakoszy i cieszę się, że smakują im moje sernikowe twory.


Powstały dwa, jeden dla Kasi z bloga cobytuzjeść?, która odwiedziła mnie ze swoim synkiem Jasiem.
Dziękuję Kasiu za Twoją obecność i za piękne prezenty, które mają dla mnie bardzo duże znaczenie i są wyjątkowe, a świadomość posiadania takiej samej torebki daje mi poczucie wielkiej radości.


Drugi podarowałam bardzo bliskiej mi osobie, która uwielbia serniki tak bardzo, że z nikim się nie podzieli ani kawałkiem i zjada go na śniadanie, obiad i kolację.
Dla takich wspaniałych osób, mogę piec serniki choćby codziennie!


W pierwszej wersji miały być z malinami, ale dzień wcześniej oddzielałam wiśnie od wiśniówki i to one były główną dekoracją i smakowitym akcentem.
Przepis na wiśniówkę podam jak tylko dojadę do Ikea po specjalne butelki, żeby ją przechowywać.



Składniki na formę o średnicy 15 cm:

  • 0,5 kg sera na serniki - z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka  drobnego cukru 
  • 150 ml śmietanki 30 % lub 36 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ziarenko tonki

  • około szklanki wiśni z wiśniówki lub innych owoców sezonowych
  • 50 g płatków migdałów


Przygotowanie:
  • spód tortownicy wyłożyć papierem
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • do misy miksera wybić jajka, dodać cukier, zmiksować na białą masę - około 7-8 minut
  • dodać ser, śmietankę, mąkę i starte ziarenko tonki (ścieramy je na tarce jak ścieramy gałkę muszkatałową), miksować do połączenia się składników na gładką masę
  • przelać ciasto do formy i piec w 175 stopniach około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 godzinę i 45 minut
  • wyłączyć piekarnik, studzić jeszcze przy uchylonych drzwiczkach około 15-20 minut, następnie zostawić do całkowitego wystgnięcia na blacie, wstawić na całą noc do lodówki
  • tuż przed podaniem  podprażyłam płatki migdałów i "obkleiłam" nimi brzegi sernika
  • wierzch udekorować wiśniami z wiśniówki lub świeżymi owocami i miętą



Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Piękny serniczek Ewo :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. niebo w gębie:) królewski serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim sernikiem tez bym sie nie podzielila!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to ja też poproszę dla siebie:) .... ja serniki uwielbiam, ale piekę znów niezmiernie rzadko ...bo moje chłopaki mniej lubią (no chyba ze na zimno):) .... taki z wisniami to strzał w 10:) buźka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie apetyczny!
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, więcej szczegółów na moim blogu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...