logo

niedziela, 23 grudnia 2012

Ryba po grecku - Najlepsza!

Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. w zaskakującym tempie;)
Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden magiczny a jakże prosty składnik, o którym wspomnę za chwilę w przepisie i gatunek ryby - a sprawdzałam na wielu i jak już robię rybę po grecku, to tylko i wyłącznie ze świeżych filetów z dorsza bez skóry.


Jest to mój przepis od początku do końca, pierwszy raz zdradzam jej przygotowanie i jak dotąd była to pyszna tajemnica w mojej rodzinie, tak już od dziś nie będzie;)

Przygotowanie sosu chwilę trwa, ale warto, my już dziś nie możemy sie doczekać, żeby ją spróbować, stąd dziś zdjęcia w całości, ale jak tylko ją napoczniemy dodam zdjęcie rybki w asyście warzywnego i najlepszego sosu.




Składniki:

  • 1 kg świeżego dorsza bez skóry - takie ładne filety, każdy po około 500 g)
  • 5-6 łyżek mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • świeżo zmielona sól morska
  • 100 g masła
  • 4 średnie cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/6 selera
  • 3-4 łyżki brązowego cukru (może być zwykły biały) (bądź do smaku)
  • 1 -1,5 łyżki soli morskiej świeżo zmielonej (bądź do smaku)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g
  • 800 g -2 puszki po 400 g pomidorków cherry  - mój tajemniczy składnik;)

Przygotowanie:
  • dorsza umyć, osuszyć, pokroić na 3-4 cm kawałki, posolić
  • na dużej patelni rozgrzać olej
  • każdy kawałek dorsza dokładnie obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony na jasno-złoty kolor
  • usmażoną rybę ułożyć w docelowym płaskim naczyniu - ma być jedna warstwa ryby
  • obrać cebulę, umyć, pokroić w pióra
  • marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce
  • rozgrzać połowę masła - 50 g, dodać cebulę, poddusić
  • dodać starte warzywa, resztę masła i je przesmażyć, co jakiś czas mieszając - około 20-25 minut
  • dodać koncentrat, wymieszać, chwilę pogotować
  • dodać pomidorki cherry - obie puszki, dokładnie wymieszać, dodać resztę cukru - 3 łyżki, sól, wymieszać i zagotować - gotowe kiedy całość zgęstnieje, gotuję z pomidorami ten sos jakieś 5-7 minut
  • spróbować czy wystarczy soli i cukru - ale te ilości, które podałam pasują idealnie, należy pamiętać, że dorsz przed smażeniem został posolony
  • gorącym sosem zalać dorsza, za pomocą łyżki przy brzegach i pomiędzy kawałkami sprawić≤ żeby sos wszędzie dotarł, ta "rzadsza" część wspaniale wsiąknie w rybę, a warzywa ją otulą
  • zostawić do całkowitego wystygnięcia a następnie schować na noc do lodówki


Ważne: pomidorków cherry nie można zastąpić zwykłymi pomidorami z puszki, ze słoika, pelati czy innymi, muszą być cherry, mają cudowną słodycz i zupełnie inaczej smakują w takim sosie, uwierzcie mi na słowo - pisane słowo;)

Smacznego;)




15 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie. Podziwiam, że zdradzasz swoje tajemne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie. Podziwiam, że zdradzasz swoje tajemne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nareszcie mam przepis na sprawdzoną rybę po grecku. W tym roku już nie zrobię ale w przyszłym skorzystam:) Zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, ale ma na nią apetyt:) zrobię po świętach!
    Wesołych Świąt życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo, Twoja rybka zapowiada się wspaniale. Muszę kiedyś wykorzystać ten sekretny przepis. Koniecznie, bo brzmi niezwykle zachęcająco.
    Pozdrawiam Cię serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Radosnych, wesołych, spokojnych, smacznych świąt w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale!!!! Zdrowych,wesołych Świąt!!! Dzikowiec

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa,

    Z okazji Świąt życzę Ci szklanki zdrowia, garści życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery doprawionej solidną szczyptą radości!

    Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wesołych i Szczęśliwych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mrcalium Luna - zdradzam, ale i tak u Każdego z nas ona będzie inaczej smakowała - ja do swoich wszystkich potraw dodaję jeszcze jeden magiczny składnik - swoją pasję do kucharzenia;)

    Mama Alergika - Kasiu, polecam, jest pyszniutka. I miło mi, że się zdjęcia podobają, bo już chciałam zmieniać, myślałam, że ten kontrast ze śniegiem i czerwoną rybą jest za duży;(

    Antenka - pochwal się jak Ci smakowała;)

    Majana - polecam i czekam na Twoje wrażenia;)

    Bernadeta -dziękuję i najlepszego w Nowym Roku;)

    Dzikowiec - dziękuję, wszystkiego dobrego w Nowym Roku;)

    Madame Edith - Widzisz, na nic nie mam czasu, nawet na czas odpowiedzieć na komentarze i życzenia;( Przepraszam, ale odkąd pracuję, to mam go za mało. Życzę natomiast udanego i szczęścliwego Nowego Roku Edith i dziękuję za pamięc;)

    Aga - Dziękuję pięknie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robię tylko z dorszem. U mnie za to magicznym składnikiem okazała się węgierska ostra pasta paprykowa lub pasta chilli ( wymiennie ).

    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mrauuuu, naj naj najlepsiejsza. Pyszne pyszności, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ewcia!:) Zrobione, a teraz powiedz mi z czym to sie je? Na zimno, na ciepło? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. właśnie robię i jestem strasznie ciekawa efektów, pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdzie kupujesz pomidorki cherry w puszce?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...