logo

czwartek, 27 grudnia 2012

Sernik śmietankowy na makowym kruchym spodzie z polewą z białej czekolady

Ten sernik chodził mi po głowie od wielu tygodni i z okazji Świąt doczekał się upieczenia.
Kruchy, piegowaty od ziarenek maku spód wspaniale chrupie, masa serowa - smakuje idealnie, polewa z białej cekolady i śmietanki cudnie otula jego wierzch i dodaje słodyczy, a rajskie jabłuszka skąpane w imbirze - dopełniają dzieła.


Polecam, dawno tak pysznego sernika nie jadłam, a uwielbiam serniki. Musi swoje odstać w lodówce, przynajmniej 24 godziny, wtedy idealnie się kroi i wspaniale smakuje.




Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek ziarenek maku

  • 1 kg twarogu śmietankowego - (polecam sama od siebie President - dla mnie najlepszy)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 5 jajek - osobno żółtka i białka
  • 300 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • rajskie jabłuszka lub inne owoce - w sezonie jak najbardziej świeże

Przygotowanie:
  • z mąki, proszku, maku, cukru, jajek i masła zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce 1 h
  • spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
  • piekarnik nastawić na 175 stopni
  • na spód tortownicy wyłożyć makowe ciasto
  • twaróg połączyć ze śmietanką i budyniem
  • żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy serowej cały czas miksując
  • ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej, już nie miksować, tylko wymieszać dokładnie
  • przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut
  • po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny chować do lodówki
  • po tym czasie przygotować polewę: zagotować śmieatnkę, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści, delikatnie wystudzić
  • polać sernik z wierzchu, udekorować owocami - ja z racji Świąt użyłam rajskiech jabłuszek, które dostałam od swojej wspaniałej Sąsiadeczki, a dokładniej od Jej Mamy



Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie ten twój sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, serniczek robi wrażenie, musiał być pyszny i jak mu ładnie z tymi jabłuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pięknie wyrośnięty :) no i ten spód, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zatopiłabym ząbki w tym serniczku,uwielbiam po prostu serniki no nic na to nie poradzę:)U mnie też sernik tyle ze czekoladowy mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pięknie wyszedł , na prawdę jest super !
    pewnie jeszcze lepiej smakuję niż wygląda ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. wow :) wygląda rewelacyjnie :) świetny pomysł z tym makowym spodem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te rajskie jabłuszka wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie piękne zdjęcia!
    ach, a ich główny bohater zachwycający.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda obłędnie, slinka mi cieknie, tym bardziej ze nie miałam sernika na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowny:) nie mogę się na niego napatrzeć:) to się nazywa sernik idealny!

    OdpowiedzUsuń
  12. wow! to mogę powiedzieć, bo wyszedł przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale piękny:) Nic dziwnego, że chodzi za mną sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  14. jest prześliczny. mam wielką ochotę na sernik.. znów.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jejku, jest obłędny... patrzę na niego i wyobrażam sobie ten cudowny smak... Ewcia rządzisz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bosko!
    Uwielbiamy serniki. Będę musiała kiedyś go upiec. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudo...:) a te wisienki mnie rozczuliły:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Capacitier - był przepyszny, polecam ;)

    siankoo - dziękuję;)

    martex.82 - aż sama jestem zachwycona jak się udał, nie można było poprzestać na jednym kawałku! A jabłuszka są super, muszę w tym roku zdobyć i sama takie zrobić;)

    wiosenka27 - dziękuję i Pozdrawiam!

    Mrcalcium Luna - miło mi , dziękuję;)

    Brenia - piekłam go w cudownej ciszy, tylko ja i moja kuchnia, za oknem śnieg, w domu pachnący cynamon i inne świąteczne frykasy,.. smakował tak cudnie jak mi się go piekło;)

    Katka - miłość do serników nas łączy Kasiu;) chętnie poczęstowałabym się Twoim czekoladowym;)

    teenager ;) - dokładnie tak, jest przępyszny - był, polecam i dziękuję!

    Kasia Cukier - marzył mi si od jakiegoś czasu ten "piegowaty spód" a jak on chrupał dzięki tym małym ziarenkom... pycha!

    Aga Strzęciwilk - dziękuję;)

    Lucyna Pyszny - miło mi;)

    Ania - dziękuję bardzo;)

    Kamciss - bardzo mi miło;)

    Karmel-itka - to miód na moje oczy, kiedy czytam takie słowa, dziękuję;)

    Anula - u mnie na Świę†a nie może zabraknąć sernika;)

    Antenka - dziękuję≤ starałam się, a efekt mnie samą zaskoczył, był cudny, polecam!

    Bity Kęs - wyszedł, wyszedł, aż szkoda było go kroić;)

    Elexis - Dziękuję, też się nie dziwię;)

    asieja - dziękuję, wierzę, że u Ciebie pojawi się za chwilę jakiś wyjątkowy i piękny sernik;)

    Domi w kuchni - taki komplemnt piękny, dziękuję Domi, me serce rośnie;)

    Majana - i ja uwielbiam, w Nowym Roku będzie duuuużo serników, co jeden to piękniejszy i pyszniejszy;)

    Karolka - dziękuję, ale to nei wisieńki, to rajskie jabluszka;)

    Korzystając z okazji życzę Każdej z Was - Szczęśliwego Nowego Roku!!!


    OdpowiedzUsuń
  19. przepyszny sernik, idealnie kremowy i rozpływa się w ustach, naprawdę świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...