Kruchy, piegowaty od ziarenek maku spód wspaniale chrupie, masa serowa - smakuje idealnie, polewa z białej cekolady i śmietanki cudnie otula jego wierzch i dodaje słodyczy, a rajskie jabłuszka skąpane w imbirze - dopełniają dzieła.
Polecam, dawno tak pysznego sernika nie jadłam, a uwielbiam serniki. Musi swoje odstać w lodówce, przynajmniej 24 godziny, wtedy idealnie się kroi i wspaniale smakuje.
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 150 g zimnego masła
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek ziarenek maku
- 1 kg twarogu śmietankowego - (polecam sama od siebie President - dla mnie najlepszy)
- 200 ml śmietanki 36%
- 5 jajek - osobno żółtka i białka
- 300 g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- rajskie jabłuszka lub inne owoce - w sezonie jak najbardziej świeże
Przygotowanie:
- z mąki, proszku, maku, cukru, jajek i masła zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce 1 h
- spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
- piekarnik nastawić na 175 stopni
- na spód tortownicy wyłożyć makowe ciasto
- twaróg połączyć ze śmietanką i budyniem
- żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy serowej cały czas miksując
- ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej, już nie miksować, tylko wymieszać dokładnie
- przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec 1 godzinę i 40 minut
- po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny chować do lodówki
- po tym czasie przygotować polewę: zagotować śmieatnkę, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści, delikatnie wystudzić
- polać sernik z wierzchu, udekorować owocami - ja z racji Świąt użyłam rajskiech jabłuszek, które dostałam od swojej wspaniałej Sąsiadeczki, a dokładniej od Jej Mamy
Smacznego:)
Wygląda przepysznie ten twój sernik :)
OdpowiedzUsuńbardzo pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwow, serniczek robi wrażenie, musiał być pyszny i jak mu ładnie z tymi jabłuszkami :)
OdpowiedzUsuńWspaniały:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńJaki pięknie wyrośnięty :) no i ten spód, mniam :)
OdpowiedzUsuńZatopiłabym ząbki w tym serniczku,uwielbiam po prostu serniki no nic na to nie poradzę:)U mnie też sernik tyle ze czekoladowy mniam;)
OdpowiedzUsuńale pięknie wyszedł , na prawdę jest super !
OdpowiedzUsuńpewnie jeszcze lepiej smakuję niż wygląda ;d
wow :) wygląda rewelacyjnie :) świetny pomysł z tym makowym spodem ;)
OdpowiedzUsuńjest fantastyczny!!!
OdpowiedzUsuńTe rajskie jabłuszka wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńPięknie podany :)
OdpowiedzUsuńjakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńach, a ich główny bohater zachwycający.
wygląda obłędnie, slinka mi cieknie, tym bardziej ze nie miałam sernika na święta:)
OdpowiedzUsuńcudowny:) nie mogę się na niego napatrzeć:) to się nazywa sernik idealny!
OdpowiedzUsuńwow! to mogę powiedzieć, bo wyszedł przepięknie :)
OdpowiedzUsuńAle piękny:) Nic dziwnego, że chodzi za mną sernik:)
OdpowiedzUsuńjest prześliczny. mam wielką ochotę na sernik.. znów.
OdpowiedzUsuńJejku, jest obłędny... patrzę na niego i wyobrażam sobie ten cudowny smak... Ewcia rządzisz :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy serniki. Będę musiała kiedyś go upiec. :)
Pozdrawiam.
Cudo...:) a te wisienki mnie rozczuliły:)
OdpowiedzUsuńCapacitier - był przepyszny, polecam ;)
OdpowiedzUsuńsiankoo - dziękuję;)
martex.82 - aż sama jestem zachwycona jak się udał, nie można było poprzestać na jednym kawałku! A jabłuszka są super, muszę w tym roku zdobyć i sama takie zrobić;)
wiosenka27 - dziękuję i Pozdrawiam!
Mrcalcium Luna - miło mi , dziękuję;)
Brenia - piekłam go w cudownej ciszy, tylko ja i moja kuchnia, za oknem śnieg, w domu pachnący cynamon i inne świąteczne frykasy,.. smakował tak cudnie jak mi się go piekło;)
Katka - miłość do serników nas łączy Kasiu;) chętnie poczęstowałabym się Twoim czekoladowym;)
teenager ;) - dokładnie tak, jest przępyszny - był, polecam i dziękuję!
Kasia Cukier - marzył mi si od jakiegoś czasu ten "piegowaty spód" a jak on chrupał dzięki tym małym ziarenkom... pycha!
Aga Strzęciwilk - dziękuję;)
Lucyna Pyszny - miło mi;)
Ania - dziękuję bardzo;)
Kamciss - bardzo mi miło;)
Karmel-itka - to miód na moje oczy, kiedy czytam takie słowa, dziękuję;)
Anula - u mnie na Świę†a nie może zabraknąć sernika;)
Antenka - dziękuję≤ starałam się, a efekt mnie samą zaskoczył, był cudny, polecam!
Bity Kęs - wyszedł, wyszedł, aż szkoda było go kroić;)
Elexis - Dziękuję, też się nie dziwię;)
asieja - dziękuję, wierzę, że u Ciebie pojawi się za chwilę jakiś wyjątkowy i piękny sernik;)
Domi w kuchni - taki komplemnt piękny, dziękuję Domi, me serce rośnie;)
Majana - i ja uwielbiam, w Nowym Roku będzie duuuużo serników, co jeden to piękniejszy i pyszniejszy;)
Karolka - dziękuję, ale to nei wisieńki, to rajskie jabluszka;)
Korzystając z okazji życzę Każdej z Was - Szczęśliwego Nowego Roku!!!
WOW, wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny sernik, idealnie kremowy i rozpływa się w ustach, naprawdę świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń