logo

czwartek, 19 czerwca 2014

Żeberka w pomidorowo-miodowej marynacie

Jak tylko uda Wam się kupić wyjątkowo-mięsne i "chude" żeberka - koniecznie zróbcie je z tego przepisu. Mięso jest idealnie mięciutkie, z łatwością odchodzi od kości, pysznie smakuje i wspaniale sprawdza się nawet w wersji grillowej - wtedy zamiast je przygotowywać w garnku, można zawinąć w folię aluminiową i cierpliwie grillować.




Składniki:
  • około 1-1,2 kg żeberek pasków
  • po 1 łyżeczce z każdej z wymienionych przypraw: pieprz cayenne, majeranek, czosnek, sól morska, słodka papryka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • dodatkowa 1 łyżeczka soli morskiej
  • około 1 szklanki wody

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z 4-5 kości żeberek
  • przyprawy wymieszać ze sobą, dokładnie natrzeć żeberka z każdej strony i zostawić w lodówce pod przykryciem na następny dzień
  • rozgrzać oliwę na dużej patelni i obsmażyć z każdej strony żeberka
  • podlać wodą, dusić około 1 godziny pod przykryciem
  • po tym czasie połączyć ze sobą miód i koncentrat i sól
  • podduszone żeberka posmarować tylko ze strony zewnętrznej (mięsnej) mieszanką miodowo-pomidorową, przykryć i pogotować na najmniejszym palniku pod przykryciem kolejną godzinę
  • podawać w towarzystwie puree ziemniaczanego i surówki z buraczków


Smacznego ;)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...