logo

piątek, 18 maja 2012

Chleb orkiszowy z chrzanem, czosnkiem i słonecznikiem

Kiedy zobaczyłam zapytanie na facebooku Kasi z co by tu zjeść, kto chętny do pieczenia chleba - odrazu się zgłosiłam, nie wiedząc dokładnie jakiego przepisu mam sie spodziewać;)
I tu mnie moja chlebowo-aniołkowa czarodziejka Kasia zaskoczyła, bo nie dość, że chrzan to i czosnek kazała dodać, jakby tego było mało 2 garście nasion słonecznika;)



Wszystko grzecznie dałam, ręcznie wyrabiałam, bo mój Robi Zelmer z hakami się nie lubi i nie daje rady i zaczęłam piec.




 W domu pachniało chrzanem na całego;) Chcąc nadać specjalny wygląd temu chlebowi, upiekłam go w formie 30x30x9, chyba była troszkę na niego za duża, na taką formę powinien być z 1,5 porcji.




Nie mogłam się doczekać kiedy go spróbuję, ale Kasia pilnowała mnie zdalnie i cierpliwie poczekałam;)



Nie wiedziałam, jakiego smaku się spodziewać, jestem bardzo, ale to bardzo mile zaskoczona;)




Chlebek ten ma chrupiącą skórkę, delikatnie wilgotny miąższ z wyczuwalnym chrzanem, czosnek czuć minimalnie. Ten chrzan sprawia, że delikatnie jest ostry, ale naprawdę delikatnie, sama zjadłam 1/6 tylko posmarowany masłem! I ten słonecznik w środku, ... pycha!
Kolejny chleb, który będę z przyjemnością piekła;)



Przepis podaję jak dostałam go od Kasi i bardzo, ale to bardzo Jej dziękuję za zaproszenie i tak wspaniale zmajstrowany przepis;) 


Składniki:

  • 500g mąki  orkiszowej
  • 300ml wody gazowanej
  • 150g zakwasu żytniego aktywnego( dokarmionego z wieczora)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1łyżeczka soli
  • 2 garście słonecznika
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego(jak nie masz możesz zrezygnować) (nie dałam)
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku (dałam świeży, 1 ząbek, suszonego nie mam)
  • z 50g chrzanu (ze słoika)

Przygotowanie:


  • zakwas łączymy z wodą chrzanem,kminkiem,czosnkiem
  • drożdże łączymy z mąką i mieszamy wszystko razem mikserem ok 5min.
  • miskę zakrywamy folią lub wstawiamy do dużej reklamówki i wstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce (po 1 godzinie przemieszamy mikserem i odstawiamy na następna godzinę) 
  • wyjmujemy z foli sypiemy sól ,ziarna i mieszamy mikserem aby połączyć wszystko dokładnie 
  • formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką,wykładamy ciasto
  • górę ciasta wyrównujemy zwilżona łyżką ,smarujemy oliwą i obsypujemy mąką
  • wstawiamy formę z ciastem chlebowym do dużej reklamówki tak aby folia nie dotykała góry ciasta i odstawiamy aż ciasto pięknie wyrośnie i wypełni formę po brzegi oczywiście w ciepłe miejsce, forma będzie dobra taka na 1kg wypieku
  • wstawiamy do nagrzanego do 210stC i pieczemy 40min.
  • wyciągamy i studzimy na kratce


Smacznego;)




Przepis dodaję do akcji "Domowe pieczywo dla Alergika"

Domowe Pieczywo dla Alergika

28 komentarzy:

  1. Ewa jeszcze raz dziękuję że się przyłączyłaś:)Chlebek mój dużo wyżej nie wyrósł a był w mniejszej formie,najważniejsze że ci smakuje bo bałam się czy coś z tym przepisem nie przekombinowałam:)Narobiłaś mnóstwo pięknych zdjęć jestem zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu i ja dziękuję! Chlebek naprawdę pyszny, przepis idealny, połowy już nie ma, do wiecora nie będzie całego;) W niedzielę robię powtórkę;)

      I dziękuję za komplement odnośnie zdjęć, byłam już tylko z synkiem, więc dał mi je spokojnie zrobić;)

      Pozdrawiam i do następnego pieczenia;)

      Usuń
  2. Eve jesteś niesamowicie pracowita, tyle wspaniałych i pysznych propozycji, smakowitych dań, śniadań, ciast i chlebków i wszystko jest doskonałe. Chlebek też pierwszorzędny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mi miło czytać takie komentarze;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Kolejny pyszny chleb! Będę robić:) Dorzuć banerek i dawaj go Ewa jutro do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dam napewno, jutro p pracy przejrzę moje pieczywo, dodaĶ co się nadaje i następne też  z myślą o akcji będę tworzyc;)

      Usuń
    2. Jesteś cudowna, czekam i dziękuję za wsparcie:)

      Usuń
  4. Super chlebek! I bardzo ciekawy przepis, z chrzanem i czosnkiem jeszcze nie piekłam. Kminku też bym nie dodała, bo nie lubię. I też bym musiała ręcznie wyrabiać, bo mam za słabego robota do takich zadań :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam całego serca, pyszny przep[is skomponowała Kasia;) Witam w klubie recznego wyrabiania ciast drożdzowych i chlebów;)

      Usuń
  5. Chyba się skuszę i po niedzieli upiekę ten chlebek. Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały!
    Zazdroszczę Ci tego chlebka. Osobiście nie robię pieczywa, bo niemal go nie jadam i u mnie nawet taki piękny chlebek nie zostałby w pełni skonsumowany.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę skromna, jest czego zazdrościć;) U mnie odkąd piekę sama zjadamy więcej chleba, jest tak dobry, wystarczy tylko masło i świeżó zmielona sól;) Pycha! Pozdrawiam!

      Usuń
  7. jak ja bym zjadła takiego chleba! Boże w tej Anglii nie wiedzą co to dobry chleb...
    muszę go zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze takiego nie próbowałam. Kiedy te wszystkie pyszności piec...

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie bym zjadła taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślisz, że chrzan można bezkarnie pominąć w tym przepisie? My możemy go jeść ale pytam na wszelki wypadek, gdyby ktoś jednak miał na niego alergię. Dodałaś tyle pieczywa do mojej akcji! Bardzo Ci dziękuję i nie ukrywam, że czekam na więcej, może bułeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, będzie tylko mniej wyrazisty w smaku. Dodałam jeszcze dzisiejszy wpis i przy koljenych wypiekach będę się skupiać na akcji;) O bułeczkach też już myślę i napewno stworzę;)

      Kasiu, to dla mnie przyjemność móc zrobić coś dla Ciebie, postaram się jak umiem najlepiej;)

      Usuń
  11. Kolejny piękny chlebek! Podziwiam Cię Ewuś:) Jesteś pracowita pszczółka:)
    Jakoś tak ciągle zostawiam pieczenie chleba na później, a u ciebie mam już co najmniej trzy do wypróbowania. Muszę się w końcu zmobilizować!:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj wieczorem mam w planach upiec ten chlebek :) Tylko bez słonecznika, bo niestety nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapomniałam napisać jak wyszło, więc piszę - TEN CHLEBEK JEST PRZEPYSZNY ;) Dzisiaj piekłam go kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...