logo

wtorek, 5 lutego 2013

Pszenno razowy chleb na zakwasie z maszyny

Przeprosiłam ostatnio maszynę do chleba, bo od kilku tygodni wykorzystywałam ją tylko do wyrabiania ciasta, a teraz w końcu mogła sobie zaszaleć i upiec to co wymieszała;)


Pachnący, mięsisty choć delikatny w smaku chleb na zakwasie z mąki chlebowej i pszennej razowej.




Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży


Przygotowanie:
  • stosujemy stałą zasadę czyli najpierw mokre składniki, zaczynając od wody, zakwasu
  • dodajemy sól, mąkę i na samym wierzchu drożdże
  • nastawiamy program wyrabiania ciasta z wyrastaniem a następnie program pieczenia na 60 minut




Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, ja chce Twojego chlebka i piwka od Paulinki, albo ide spać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny chlebek Ewciu :). Poproszę o kromkę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczny bocheneczek:) nie ma to jak dobry chlebuś na zakwasie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ... chlebuś wygląda smaaaakowicie.
    Cały czas dojrzewam do wypieku.
    Kiedyś to nastąpi ... :)
    Pozdrawiam
    Ollina

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taki domowy chlebek z chrupiącą skórką

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż chciałabym teraz mieć taką maszynę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy drożdże są wymagane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musza być dodane, jak zakwas jest mocny i nie jest "młody" to można zrezygnować. Ale proponowałabym wtedy wyrobić tylko chleb w maszynie, ale neich rośnie już formie i ejst pieczony normalnie w piekarniku.

      Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo:(

      Wesołych Świąt!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...