logo

wtorek, 12 lutego 2013

Najlepsza szarlotka - domowa - z kruchego ciasta

Taką szarlotkę kojarzę z mojego domu rodzinnego, gdzie Mama w żółtej misce cierpliwie kroiła masło w mące wymieszanej z cukrem na jak najmniejsze kawałeczki.
Ile razy się Jej dziwiłam, że zadaje sobie tyle trudu, przecież wystarczy wszystko zagnieść ręką - raz, dwa, trzy i gotowe... Ale dziś już wiem, że różnica jest i to ogromna, ja ją czuję, bo kruchych - ot tak tylko od początku do końca zagniatanych ciast robię bardzo dużo;)


Przepis nie jest od Mamy a od Kwestii Smaku z moimi mini zmianami i z tą różnicą, że dodałam swoje jabłka ze słoika z tego przepisu.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 0,5 l słoika jabłek na szarlotkę - dałam wersję z goździkami


Przygotowanie:
  • mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło - całość siekać nożem, na jak najmniejsze kawałeczki masła, które mają być obtoczone w mące
  • dodać 3 żółtka i 1 całe jajko, szybko zagniesć ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w lodó∑ce przez 1 godzinę
  • po tym czasie rozwałkować jedną część ciasta i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • na to wyłożyć jabłka ze słoika (może też być mus albo świeżo przesmażone jabłka)
  • ubić pianę z białek, pod koniec dodać do niej resztę cukru, aż będzie sztywna i błyszcząca, wyłożyć na jabłka
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na wierzch piany
  • piec około 1 godziny, wystudzić, obficie posypać cukrem pudrem



Smacznego;)

17 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasto i te urocze serduszka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłuszka, jabłuszka, jabłuszka pełne snu... ;) Pyszna była szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo nie ma to jak ciacho z jabłkami <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewciu, czekałam na tę szarlotkę, czekałam :) Ślicznie te serduszka się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała, Ewo! narobiłaś mi wielkiego smaka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham szarlotki a ta wygląda na idealną:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szarlotkę w każdym wydaniu:) pięknie udekorowana:)

    OdpowiedzUsuń
  9. achhhh cudowna, aromatyczna szarlotka:)wczoraj na poprawę humoru i poczatek tygodnia piekłam szarlotkę, ale budyniem:) szarlotka dobra jest na wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak, kruche ciasto mimo iż proste wymaga miłosci:) ....uwielbiam takie domowe szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super szarlotka, taka domowa, pachnąca i pyszna.
    Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, ślinka leci:) No i te serduszka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoja szarlotta mniam mniam.W każdej postaci toleruję.I na zimno i na ciepło :))
    Pozdrawiam
    Ollina

    OdpowiedzUsuń
  14. ślicznie wyglądają zdjęcia!
    szarlotka zawsze na tak! a jeżeli ma się z kim nią delektować... to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym:) Napiekłaś się na te urodzinki Domisia, podziwiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...