Składniki:
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 szklanka letniej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - chlebowej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Przygotowanie:
- stosujemy stałą zasadę czyli najpierw mokre składniki, zaczynając od wody, zakwasu
- dodajemy sól, mąkę i na samym wierzchu drożdże
- nastawiamy program wyrabiania ciasta z wyrastaniem a następnie program pieczenia na 60 minut
Smacznego:)
Mniam, mniam, ja chce Twojego chlebka i piwka od Paulinki, albo ide spać:)
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek Ewciu :). Poproszę o kromkę na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńśliczny bocheneczek:) nie ma to jak dobry chlebuś na zakwasie:)
OdpowiedzUsuń... chlebuś wygląda smaaaakowicie.
OdpowiedzUsuńCały czas dojrzewam do wypieku.
Kiedyś to nastąpi ... :)
Pozdrawiam
Ollina
Smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy chlebek z chrupiącą skórką
OdpowiedzUsuńAż chciałabym teraz mieć taką maszynę :D
OdpowiedzUsuńCzy drożdże są wymagane?
OdpowiedzUsuńNie musza być dodane, jak zakwas jest mocny i nie jest "młody" to można zrezygnować. Ale proponowałabym wtedy wyrobić tylko chleb w maszynie, ale neich rośnie już formie i ejst pieczony normalnie w piekarniku.
UsuńPozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo:(
Wesołych Świąt!