Olej bazyliowy nie skojarzył mi się z wytrawnymi daniami, wręcz odwrotnie, wiem, że w całości go zużyję własnie na słodkie wypieki.
Dziś zapraszam na wilgotne i aromatyczne ciasto jogurtowe z wyczuwalnym akcentem bazylii, delikatną nutą limonki, zwieńczone świeżymi figami i polewą czekoladową.
Jogurt i jajka najlepiej wyjąć na 1-2 godziny z lodówki zanim zaczniemy szykować ciasto.
Nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko duża miska, rózga - trzepaczka i szklanka;)
Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 125 ml oleju bazyliowego Kujawski
- sok i skórka otarta z 1/4 limonki
- 1/2 szklanki cukru (czyli 125 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki (czyli 375 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 świeże figi lub inne owoce
Przygotowanie:
- formę wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 180 stopni i w tym czasie przygotować ciasto
- do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i olej i mieszamy rózgą do połączenia się składników
- limonkę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę i wyciskamy sok - z 1/4 limonki, mieszamy
- dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników
- przelać ciasto do przygotowanej formy, ułożyć owoce, ja poukładałam figi
- piec około 45-50 minut w 180 stopniach, po 4o minutach sprawdzić, bo jak będziecie piec w większej formie niż ja, może już być gotowe
Podałam ciasto z polewą czekoladową, czyli jak zawsze: rozpuściłam czekoladę i masło w kąpieli wodnej, 30 g czekolady, 50 g masła.
Smacznego;)
Przepis dodaję do zabawy kulinarnej:
Ewcia, Ty serca nie masz ! Jak zobaczyłam to ciacho na Twoim profilu na fb, to się zakochałam, a teraz to już się obśliniam, jak głupia :P Cudo !
OdpowiedzUsuńEwuś bardzo oryginalny i nietuzinkowy przepis, Pierwszy dzień konkursu, a Ty tak wysoko konkurencji poprzeczkę postawiłaś ;)Gdybym była w jury, już bym ten cudny garnek dla Ciebie pakowała...Uściski!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWow, jestem pod wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńOryginalne ciasto i zapewne smakowite :)
OdpowiedzUsuńOryginale ciasto i zapewne smakowite :)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba! świetny pomysł z wykorzystaniem oleju, który mnie się kojarzy głównie z sałatkami. zapisuję :)
OdpowiedzUsuńI tutaj też tylko kilka się załapało;(
OdpowiedzUsuńNowy komentarz do posta "Kokosowa kasza manna z czekoladą" dodany przez Mama Alergika :
Kasza manna też za mną chodzi, w wersji kokosowej to dobry pomysł, pominę tę kremową śmietanę, z polewą też sobie poradzę. Czuję, że deser wyjdzie super! Dziękuję Ewo za inspirację!
Nowy komentarz do posta "Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami" dodany przez Inspirowane Smakiem :
Ale świetnie wygląda! Zachwyca:))
Nowy komentarz do posta "Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami" dodany przez Jola Szyndlarewicz :
alez to ciasto urokliwe:) .... i jak musi smakować:) Pozdrawiam
Nowy komentarz do posta "Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami" dodany przez Anula :
Coś mi się wydaje ,że wygrasz tym ciastem:)Powodzenia
rany! Ileż smaków! Jakie fajne połączenie! Bazylia i figi, to musi być pyszne! Pozdrawiam Cię serdecznie, Asia
OdpowiedzUsuń