logo

poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami

Kiedy dowiedziałam się o tym konkursie, to odrazu wiedziałam co zrobię;)
Olej bazyliowy nie skojarzył mi się z wytrawnymi daniami, wręcz odwrotnie, wiem, że w całości go zużyję własnie na słodkie wypieki.


Dziś zapraszam na wilgotne i aromatyczne ciasto jogurtowe z wyczuwalnym akcentem bazylii, delikatną nutą limonki, zwieńczone świeżymi figami i polewą czekoladową.


Jogurt i jajka najlepiej wyjąć na 1-2 godziny z lodówki zanim zaczniemy szykować ciasto.
Nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko duża miska, rózga - trzepaczka i szklanka;)

Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.plktórego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.





Składniki:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju bazyliowego Kujawski
  • sok i skórka otarta z 1/4 limonki
  • 1/2 szklanki cukru (czyli 125 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (czyli 375 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 świeże figi lub inne owoce

Przygotowanie:
  • formę wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 180 stopni i w tym czasie przygotować ciasto
  • do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i olej i mieszamy rózgą do połączenia się składników
  • limonkę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę i wyciskamy sok - z 1/4 limonki, mieszamy
  • dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników
  • przelać ciasto do przygotowanej formy, ułożyć owoce, ja poukładałam figi
  • piec około 45-50 minut w 180 stopniach, po 4o minutach sprawdzić, bo jak będziecie piec w większej formie niż ja, może już być gotowe
Podałam ciasto z polewą czekoladową, czyli jak zawsze: rozpuściłam czekoladę i masło w kąpieli wodnej, 30 g czekolady, 50 g masła.


Smacznego;)

Przepis dodaję do zabawy kulinarnej:

9 komentarzy:

  1. Ewcia, Ty serca nie masz ! Jak zobaczyłam to ciacho na Twoim profilu na fb, to się zakochałam, a teraz to już się obśliniam, jak głupia :P Cudo !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuś bardzo oryginalny i nietuzinkowy przepis, Pierwszy dzień konkursu, a Ty tak wysoko konkurencji poprzeczkę postawiłaś ;)Gdybym była w jury, już bym ten cudny garnek dla Ciebie pakowała...Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sylwia Kolanek5 lutego 2013 13:21

    Oryginalne ciasto i zapewne smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sylwia Kolanek5 lutego 2013 13:21

    Oryginale ciasto i zapewne smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie bomba! świetny pomysł z wykorzystaniem oleju, który mnie się kojarzy głównie z sałatkami. zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I tutaj też tylko kilka się załapało;(

    Nowy komentarz do posta "Kokosowa kasza manna z czekoladą" dodany przez Mama Alergika :

    Kasza manna też za mną chodzi, w wersji kokosowej to dobry pomysł, pominę tę kremową śmietanę, z polewą też sobie poradzę. Czuję, że deser wyjdzie super! Dziękuję Ewo za inspirację!


    Nowy komentarz do posta "Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami" dodany przez Inspirowane Smakiem :

    Ale świetnie wygląda! Zachwyca:))


    Nowy komentarz do posta "Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami" dodany przez Jola Szyndlarewicz :

    alez to ciasto urokliwe:) .... i jak musi smakować:) Pozdrawiam


    Nowy komentarz do posta "Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami" dodany przez Anula :

    Coś mi się wydaje ,że wygrasz tym ciastem:)Powodzenia


    OdpowiedzUsuń
  7. rany! Ileż smaków! Jakie fajne połączenie! Bazylia i figi, to musi być pyszne! Pozdrawiam Cię serdecznie, Asia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...