logo

piątek, 21 lutego 2014

Żeberka w porach na kaszy gryczanej - danie jednogarnkowe / jednonaczyniowe

W tygodniu, kiedy czasu na stanie "przy garach" brakuje - najlepiej sprawdzają się dania jednonaczyniowe, które zajmują minimum czasu przygotowania, robią się same i wspaniale smakują!

Tym razem postawiłam na kilka składników i prostą potrawę - wyszło przepysznie.




Składniki dla 3 osób:
  • żeberko trójkąt o wadze około 600-700 g
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 duży por - z przewagą białej części
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
  • około 500 ml bulionu warzywnego ( obiecuję - tu na piśmie, że w końcu dodam na niego przepis)

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć
  • przyprawy ze sobą wymieszać i dokładnie natrzeć mięso
  • por umyć, pokroić w cienkie krążki
  • na dno naczynia wylać oliwę, rozsmarować po dnie
  • wysypać kaszę i na nią połowę pora
  • ułożyć mięso, na nie rozłożyć resztę pora - wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, albo przygotować z rana przed wyjściem do pracy, w ciągu kilku godzin wystarczająco się zamarynuje

  • następnie rozgrzać piekarnik do 175 stopni, podlać kaszę, nie po mięsie tylko samą kaszę połową bulionu, po godzinie czasu dolać pozostały bulion i piec w sumie około 2 godzin



Smacznego ;)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...