Zalewa to ta moja słynna marynata, którą używam do warzyw latem, kiedy zamykam je w słoiku, do jajek, do grzybów i dużo, bardzo dużo cebuli pokrojonej w krążki.
Składniki:
- 1 kg śledzi oczyszczonych, tuszki, bez głowy
- 5 średnich cebul
- mąką do obtaczania
- oliwa lub olej do smażenia
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 liści laurowych
- 3 łyżki gorczycy białej
Przygotowanie:
- cebulę obrać, umyć, pokroić w krążki
- rozgrzać tłuszcz
- śledzie umyć, osuszyć i obtoczyć w mące
- smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
- z wody, octu, cukru, soli i przypraw przygotować zalewę, wszystko ze sobą połączyć i zagotować
- usmażone śledzie układać w płaskim naczyniu, każdą warstwę przekładać krążkami cebuli, na samym wierzchu powinna zostać cebula
- całość zalać ciepłą zalewą, odstawić do całkowietego wystygnięcia i do lodówki, najlepsze po 48 godzinach - jak się "przegryzą"
Smacznego;)
Uwielbiam cebulkę z tej zalewy :) I same śledziki również :)
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuńapetyczny sledz, musze sprobowac w takiej odslonie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam i nie robiłam takich śledzi. A pyszne śledzie jadłam usmażone wprost od rybaka nad morzem, przypomniałaś mi o nich:)
OdpowiedzUsuńwitaj!
OdpowiedzUsuńniespodziewane pstrągi zjedliśmy na kolację- sąsiadów też poczęstowałam pieczoną rybką:)
ale śledzi smazyć nie lubię..a zjeśc bym zjadła..i co tu zrobić:)?????
wyglądają pysznie:) od dłuższego czasu mam chrapkę na takie śledziki, bo nigdy takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńOj jak bym zjadła,teraz ,zaraz mniam:)
OdpowiedzUsuńPaulina - cebulka, to najlepsze w tych śledziach, też uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPraliné - dziękuję, zapraszam do zrobienia!
Abc Mojej Kuchni - Dziękuję!
Mama Alergika - jak to nie jadłaś Kasiu, aż nie możliwe... Jesteś chyba pierwszą osobą, która nie jadła takich śledzi, spróbuj, są warte zrobienia! Pyszne!
Anuszka - jak miło;) Jak zrobię następnym razem, to dam znać i dostaniesz;)
Antenka - są pyszne, a cebulka z tej marynaty.... polecam!
Katka - też bym zjadła znowu, ale już za parę dni... będą i sobie zjem;)
ostatnio mam wciaz ochote na takie sledzie, a te kupne niestety do tanich nie naleza. Wiec bede robic swoje
OdpowiedzUsuńdzieki za przepis
Anna zaba- kupne nie mają NIC wspólnego ze "swoimi" ;) przetestowane.
OdpowiedzUsuńA w zalewie z tego przepisu można zrobić niemal każdą rybke, polecam...
aaa...dziękuję za zrobienie mega ochoty,jutro pędzę po śledziki :))
Miło mi, cieszę sie;) Pozdrawiam!
UsuńWyczailem dzis swieze sledzie w rybnym, uzylem twojej zalewy za dwa dni dostarzcze werdykt :-) pozdro
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na werdykt z niecierpliwością! Pozdrawiam;)
UsuńPrzetestowane, I faktem jest zalewa pierwsza klasa. Ja dalem ciut wiecej octu, kwestia gustu...
OdpowiedzUsuńPozdro
Witam.Mam zamiar zrobic zalewę z Twojego przepisu ,ale nie mam pieprzu w ziarenkach .Pomocy ;)
OdpowiedzUsuńto idź do sklepu:DDD
UsuńPyszne Zalalem wg tej receptury śledzika baltyckiego, dorsza i pstrąga w jednym dużym słoiku. Palce lizać Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWypróbuję, ale zrobię z filetów śledziowych. Pewnie nie to samo, ale zawsze ...
OdpowiedzUsuńZrobilam takie sledzie tylko ze dalam mniej octu i sa extra palce lizac przepis supee moja cala rodzina byla zachwycona
OdpowiedzUsuńZrobilam takie sledzie tylko ze dalam mniej octu i sa extra palce lizac przepis super moja cala rodzina byla zachwycona
OdpowiedzUsuńŚledziki zrobione, zobaczymy co z tego będzie :)
OdpowiedzUsuńCzekamy na przegryzienie :) , aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńPyszne rybki, właśnie zjedliśmy z żoną pierwszy słoik :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie
OdpowiedzUsuńCzy cebulę układamy surową czy gotujemy ja w zalewie ?
No i jak długo tą zalewę gotować?