logo

czwartek, 9 sierpnia 2012

Buraczki tarte na zimę

Dziś zapraszam na przepis z buraczkami czerwonymi w roli głównej. Zaczynam od przepisu, który jest inspiracją do chłodnika, barszczu czerwonego, buraczków na zimno i tych na ciepło do obiadu.


Przepis mojej Mamy, takich buraczków na zimę robię około 50 słoików i około 20-25 słoików z dodatkami typu czosnek, cukinia, papryka. Zaproszę Was na nie najwyżej w następnym tygodniu, bo choć będziemy się urlopować i nie będę buszować w kuchni prawie 2 tygodnie, to postaram się podać przepiy, żebyście zdążyli skorzystać, ja póki co codziennie przerabiam buraki, ogórki, cukinię, pomidory i fasolkę ile sie da, zima długa;)


Burak czerwony to,
Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) – gatunek w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. W Polsce pospolita roślina uprawna.


Zastosowanie[edytuj]


    • Roślina uprawna: Od kiedy to tylko było możliwe, próbowano uszlachetnić buraka, tak by w zależności od potrzeby wytwarzał większy korzeń lub większe liście. Obecnie jest uprawiany na wszystkich kontynentach i w wielu odmianach. Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go w ogrodach króla Meodaka-baladana, pod nazwą selqu. Około 400 p.n.e. uprawiano buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny republiki rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez resztę średniowiecza uprawiany był burak ćwikłowy jako warzywo liściaste we Francji i Italii, a w Niemczech od XII wieku. W XV wieku odmiana czerwona buraka zawędrowała do Włoch. W 1583 opisano po raz pierwszy w sposób naukowy kilka uprawianych wtedy odmian. W 1747 Andreas Sigismund Marggraf odkrył w burakach sacharozę. W 1753 Karol Linneusz opisał wszystkie gatunki i podgatunki buraków oraz nadał im nazwy łacińskie, obowiązujące do dziś. W 1801 Franz Carl Achard rozpoczął produkcję cukru buraczanego, na Śląsku. Od 1830 rozpoczęto hodowlę buraków według cech zewnętrznych takich jak wielkość korzenia i forma. Olbrzymi wpływ na produkcję buraków miała teoria mineralnego odżywiania roślin, którą ogłosił Justus von Liebig (1803-1873). W 1924 r, Austriak Waldecker rozpoczął pierwsze doświadczenia z otoczkowaniem nasion buraka. W 1934 r. w miejscowości Bordonos w ZSRR odkryto po raz pierwszy pojedyncze jednonasienne rośliny buraków.
    • Warzywo uprawiane w celach spożywczych.
    • Roślina pastewna.
    • Wykorzystywany w przemyśle cukrowniczym do produkcji cukru
    (krótka notka z Wikipedii, więcej tutaj)




    Składniki:

    • 5 kg buraków - już startych
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka octu
    • 2 łyżki soli


    Przygotowanie:

    • buraki już bez liści ale z ogonkiem umyć i ułożyć ciasno w dużym garnku
    • zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny, sprawdzić widelcem czy szpikulcem lub długą wykałaczką czy są już miękkie
    • jak się ugotowały wykładam je do dużej miski, zalewam zimną wodą i w tej wodzie obieram - praktycznie skóra sama z nich elegancko schodzi, na sam koneic obcinam ogonek i pozostałości po liściach
    • przy takiej dużej przetworowej ilości ścieram je na tarce do jarzyn w maszynce elektrycznej, jak mam ich mniej na jarzynowej ręcznej tarce - do dużej miski
    • dodaję najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokladnie mieszam i próbuję, napisałam, że połowę, bo buraczki buraczkom nie równe są w smaku - zależy od odmiany, od warunków pogodowych w jakich rosły, są nieraz cudnie słodkie, nieraz mdłe, bez wyrazu - dlatego ja osobiście daję po połowie, moja Mama na pewniaka daje tak jak podałam i zawsze są pyszne, ale ja jak robię sama w domu, smakuję i najczęściej kończy się na niecałych szklankach jednego i drugiego a soli to w sumie daję te 2 łyżki, ale probujcie, to Wam ma smakować
    • dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełniam słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, dociskając buraczki w słoiku
    • ranty słoików wycieram do czysta, mocno zakręcam i pateryzuję 20 miut od chwili zagotowania
    • wytudzone, wynoszę do piwnicy


    Smacznego;)

    40 komentarzy:

    1. Też takie robię, są świetne na zupę albo surówkę z buraczków na ciepło :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dokładnie tak, uniwersalne, do podania na wiele sposobów! Pozdrawiam Tomku!

        Usuń
      2. hejka - zrobilam buraczki , jednak wydaje mi sie ze przesadzilam z octem .... jak mozna je uratowac? ( poza dodaniem wiekszej ilosci burakow , ktorych brak)

        Usuń
      3. bez buraczków ciężko będzie... wypłukać można, ale stracą smak, chyba, że dosłownie tak szybko pod bieżącą wodą i doprawić już do smaku bez octu... Pozdrawiam

        Usuń
      4. Dodaje sie cukier

        Usuń
      5. Witam, ja zamiast octu dodaję po prostu kwasek cytrynowy no i trochę cukru. Są pyszne.

        Usuń
      6. Zawekuj takie jakie wyszły a po otwarciu słoika dodaj odrobinkę sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj

        Usuń
    2. mniam - mój Tato robi dokładnie tak samo :))) ja uwielbiam takie buraczki i jeszcze pyszne są małe botwinki w całości - mniam - jak dopadnę jeszcze słoiki to kilka słoików może zrobię - resztę pozostawię Tacie :lol:

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja w tym roku botwonkę pokroiłam i zamroziłam, a malutkie buraczki robię w occie, z tym, że zostaly mi z tamtego roku, stąd w tym nie robię;)

        Usuń
    3. Właśnie teraz zrobiłam podobne,dodałam liście laurowe ,ziele angielskie ,czosnek ,paprykę,małe cebulki,cukinię i kabaczki,są wyśmienite.Robię je dla teściowej ,dla synowej,dla siebie i dwóch córek.

      OdpowiedzUsuń
    4. A JA DODAJE PARE KROPEL OLIWY DOBREJ JAKOSCI DO BURACZKOW PRZED PODANIEM NA STÓŁ.

      OdpowiedzUsuń
    5. Robię identyczne buraczki są super :)

      OdpowiedzUsuń
    6. ile wychodzi słoików z tych 5 kg?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Słoików 0,5 l około 8-10, zależy od wielkości buraków;)

        szkoda, że nie wiem Komu odpowiadam;(

        Usuń
    7. nie ma chyba takiej osoby któraby nie robila tych pysznych buraczków

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. oo to chyba będę pierwsza :D
        Ale już dzisiaj , ewentualnie jutro to nadrobię :)

        Usuń
    8. tez tak robie sa wspaniale na barsz i sałatke

      OdpowiedzUsuń
    9. Witam!

      No wyszukuję tu przepisu i trafiłem na taki jaki chciałem :-)
      Zaczełem akcję buraczki i nawet je urozmaice dodając por, bo lubie.

      Pozdrawiam Sylwester!
      ;-)

      OdpowiedzUsuń
    10. Witam!

      No wyszukuję tu przepisu i trafiłem na taki jaki chciałem :-)
      Zaczełem akcję buraczki i nawet je urozmaice dodając por, bo lubie.

      Pozdrawiam Sylwester!
      ;-)

      OdpowiedzUsuń
    11. Buraczki naprawdę suuuuuuper.

      OdpowiedzUsuń
    12. Dzięki za ten przepis, ja już przerobiłam tyle udziwnień od koleżanek,że aż przykro.Jak nie za słodkie, to za oleiste. Te są w sam raz. Palce lizać. Czekam do zimy.

      OdpowiedzUsuń
    13. Mam pytanie czy z tak przygotowanych przetworów zimą można zrobić np. buraki na ciepło? czy jak jest ocet to już buraki na ciepło odpadają

      Pozdrawiam, Marta

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, są idelane na ciepło, na zimno, ja jeszcze robię z nich chłodnik - jest najlepszy!!! Polecam!

        Pozdrawiam/Ewa

        Usuń
    14. Mam nadzieję że tym razem mi wyjdą bo mam talent do nieudanych buraczków.

      OdpowiedzUsuń
    15. zaraz zabieram się do gotowania buraków. to będą moje pierwsze buraczki na zimę. trzymajcie kciuki! :)

      ps. zapraszam do siebie. :)

      OdpowiedzUsuń
    16. A ja poproszę o przepis na chłodnik z tak przetworzonych buraczków.

      OdpowiedzUsuń
    17. Poproszę o przepis na chłodnik.

      OdpowiedzUsuń
    18. Ja przesmażam na margarynie przed włożeniem do słoików.

      OdpowiedzUsuń
    19. Sprobuje takie zrobic.do tej pory nigdy mi dobre nie wyszly.

      OdpowiedzUsuń
    20. ile ich ugotowac zeby bylo 5kg startych?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ile ugotować aby było 5 kg.

        Usuń
    21. witam wczoraj robilam buraczki wszystko jest ok ale prosze mi powiedziec jak pasteryzowal juz je i wyciagalam to pokrywki byly wklesniete przelozylam dogory nogami nic z nich nie wycieklo czyli byly mocno zakrecone ,a dzisiaj rano nie byly juz wklesniete czy tak moze byc czy cos zle zrobilam prosze o odpowiec

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja przygotowuję buraczki wg. przepisu jeszcze raz podgrzewam do wrzenia i wrzące wkładam do słoiczków z dobrymi zakrętkami , nie pasteryzuję . Wszystkie przetwory tak robię i nie pasteryzuję . Trzymają się doskonale .Kompoty gotuję w garnku iteż wrzące nalewam ,trzymają sie super .Warunek pokrywki muszą być wklęsniete . Przechowuję w piwnicy w blokach .

        Usuń
      2. nie odwracam słoików do góry dnem .

        Usuń
    22. Czy można ocet zastąpić sokiem z cytryny?

      OdpowiedzUsuń
    23. Buraczki wyszły rewelacja!!!!

      OdpowiedzUsuń
    24. Też robiłam buraczki z tego przepisu,wyszły przepyszne :) lepsze niż teściowej :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny!

    Drukowanie przepisu

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...