logo

środa, 14 listopada 2012

Grochówka z połówek grochu łuskanego

Tak bardzo chciało mi się grochówki jakiś czas temu, że pomimo braku wędzonych żeberek i tak ją ugotowałam. Do przygotowania tej wersji używam połówek grochu łuskanego,a do tej z wędzonką zawsze cały i jeszcze jeden magiczny składnik, ale o nim napiszę dopiero, jak ją ugotuję.


Składniki:

  • 3 l wody
  • kawałek łopatki wieprzowej - około 300 g
  • 400 g połówek łuskanego grochu
  • 4 ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela i pieprzu czarnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka, mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • do garnka wlać zimną wodę, włożyć umyte mięso, zagotować, zebrać powstały szum, gotować około 30-40 minut
  • groch wypłukać na sicie (ale tak robię tylko w przypadku połówek, cały zawsze moczę na noc), dodać do garnka z mięsem, gotować pod przykryciem około godziny
  • wyciągnąć mięso i obrać póki ciepłe, dodać spowrotem do garnka
  • marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej
  • do garnka wlać 4 łyżki oliwy, rozgrzać, wrzucić starte warzywa i podsmażać ciągle mieszając około 4-5 minut, dodać do garnka
  • ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do garnka i gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie, posolić, na taką ilość około 1/2 łyżeczki soli
  • dodać listek laurowy, ziele i pieprz i majeranek
  • na pozostałej oliwie przesmażyć pokrojoną w drogną kostkę cebulę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem


Smacznego;)


16 komentarzy:

  1. Też miewam czasem chcicę na grochówkę, ale muszę mieć w niej coś wędzonego, przynajmniej trochę boczku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem Tomku, taka też będzie na blogu, jak ją ugotuję;)

      Usuń
  2. Tez juz robiłam tej jesieni. To taki MUST HAVE na tę porę roku. Z połówek grochu robie pure. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam grochówkę :) Bardzo jesienno-zimowa, koniecznie z dużą ilością majeranku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkąd mam w domu małego paskudnika, majeranku jest jak na lekarstwo, bo dla Domisia to...paproszki;(

      Usuń
  4. Ja zgadzam się z Pauliną. Uwielbiam i grochówkę i fasolówkę, i w ogóle wszystko co strączkowe;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzis gotuje pierwsza grochowke nie wiem jak sie do tego zabrac mam groch caly włoszczyzne i lopatki troche niech sie dzieja wola nieba mam nadzieje ze kuchni w powietrze nie wysadze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki! Proszę dac znać jak smakował a:-) Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo:-(

      Usuń
    2. u mnie też debiut grochówkowy. właśnie gotuję mięso z grochem. ;)

      Usuń
  6. zrobione...zjedzone...smakowe:)
    swietny przepis!!!
    Pozdrawiam.


    Coloma

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie bardzo rozumiem po co ta mąka, przecież groch nadaje gęstości zupie, jeśli jest dobrze ugotowany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta grochówka jest ugotowana w niespełna godzinę - gdzie groch jest ugotowany, ale się nie rozpada, bo nie byl wcześniej namaczany. Mąka jest dodawana do cebulki, żeby razem z nią stworzyć "ala'zasmażkę. Oczywiście nie jest obowiązkowa i nie trzeba jej dodawać. Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...